02:45 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 348
  Pratite nas

  Srpsko narodno vijeće (SNV) odlučilo je da slogane predsedničkih kandidata iskoristi za promovisanje ćirilice, pa će se tako u okviru kampanje „Da se bolje razumijemo“ u Zagrebu, Splitu i Rijeci naći plakati sa predizbornim sloganima Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore na ćiriličnom pismu.

  Kampanju „Da se bolje razumijemo“, SNV je pokrenuo pre dva meseca, s ciljem skidanja stigme sa ćirilice i srpskog jezika.

  Kampanja je krenula povodom sednice vukovarskog Gradskog veća o ravnopravnoj upotrebi hrvatskog i srpskog jezika i latinice i ćirilice u tom gradu, koja uprkos Ustavu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina još uvek nije sprovedena. Nastavljena je postavljanjem oglasa kojim se u novembru pozivalo na zajedničko gledanje fudbala i nogometa, odnosno utakmica Crvene zvezde i Dinama u fudbalskoj Ligi šampiona, da bi danas SNV postavio plakate sa imenima troje predsedničkih kandidata, koji, kako se navodi, po anketama imaju najveću podršku među biračima.

  ​Na „džambo“ plakatima su napisana imena Kolinde Grabar Kitarović, uz njen slogan „Predsjednica. Jer Hrvatska zna“, Zorana Milanovića — „Normalno, predsjednik s karakterom“ i Miroslava Škore — „Sad il' nikada“, napisanim na ćirilici, uz logo SNV-a i slogan kampanje „Da se bolje razumijemo“.

  „Postavljanje ’džambo‘ plakata deo je nastavka kampanje SNV-a, pokrenute s ciljem skidanja stigme sa ćirilice kao pisma. Postavili smo plakate sa predizbornim sloganima troje predsedničkih kandidata napisanim na ćirilici. Kako smo i najavili, kampanja odgovara na aktuelni društveni trenutak, a to su trenutno predsednički izbori. Nastojimo da promovišemo ćirilicu kao ravnopravno pismo i Srbe kao ravnopravne građane Republike Hrvatske“, rekao je za hrvatski portal „Novosti“ predsednik SNV-a Boris Milošević.

  Milošević je objasnio da na taj način SNV želi da privuče pažnju javnosti na položaj ćirilice u društvu korišćenjem slogana kandidata.

  Milošević je istakao da SNV ovom kampanjom nema želju da izrazi podršku nijednom kandidatu niti preferira ikoga od njih, već je to isključivo u cilju promovisanja ravnopravnosti ćiriličnog pisma.

  Ćirilični plakati će biti postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

  Tagovi:
  SNV, izbori, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga