02:33 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 015
  Pratite nas

  U okviru istrage o pokušaju trovanja bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva, bugarsko tužilaštvo je zatražilo dodatnu ekspertizu Federalnog istražnog biroa (FBI) i Velike Britanije, navodi se u saopštenju tužilaštva.

  S obzirom da Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske nije uspelo da identifikuje pojedince sa kamere, doneta je odluka da se zatraži video-tehnička ekspertiza FBI. Velikoj Britaniji je poslat zahtev u vezi sa ličnim podacima Rusa koji su osumnjičeni za umešanost u slučaj Skripalj.

  Pored toga, Bugarska je zatražila od Velike Britanije da uporedi supstance kojima su otrovani Skripaljevi i Gebrev.

  U saopštenju tužilaštva se navodi da do ovog momenta zahtevi nisu ispunjeni.

  Podsetimo, pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva dogodio se 2015. godine, kada su u restoranu otrovani Gebrev, njegov sin i tehnički direktor njegovog preduzeća. Gebrev je pretpostavljao da je reč o supstanci tipa „novičok“, a taj napad je povezivao sa slučajem Skripalj.

  Istragom je utvrđeno da je 2015. godine Rus Sergej Fedotov tri puta dolazio u Bugarsku, a njegovo ime takođe povezuju sa trovanjem Skripaljevih.

  Verziju o trovanju Gebreva „novičokom“, koju je ponovo pokrenuo „Insajder“, još u februaru je demantovao generalni tužilac Bugarske Sotir Cacarov, koji je danas zadužen za „špijunsku aferu“ Malinova. On je istakao da 2015. godine nisu spominjani nikakvi „ruski špijuni“, kao i da Gebrev nije otrovan „novičokom“.

  U stvari, pozadina priče je bio rat koji su vodila dva magnata — Gebrev i bankar Cvetan Vasilev — za fabriku koja se bavi proizvodnjom municije „Dunarit“.

  Četvrtog marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. London je za trovanje Skripalja hemijskom supstancom A-234 optužio Rusiju, koja to kategorički negira.

  London je kasnije objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripalja“, tvrdeći da je reč o dvojici oficira GRU — Aleksandru Petrovu i Ruslanu Boširovu. Moskva je saopštila da ta imena ništa ne govore i ponovo pozvala London da s optužbi i manipulacija pređe na saradnju.

  Tagovi:
  Velika Britanija, Bugarska, FBI
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga