06:07 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  87256
  Pratite nas

  Pravoslavna crkva je jedna od važnih karika za jačanje ruskog uticaja na Balkanu i duhovni posrednik u širenju ruske politike, stoji u analizi „Centra za izučavanje demokratije“ sa sjedištem u Bugarskoj, koji se bavi proučavanjem ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

  „Preko Pravoslavne crkve Rusija pokreće različite inicijative pod religijskim velom. Paradoksalno, ruska i mnoge pravoslavne crkve u regionu bile su bastioni bivših tajnih službi, a sada jačaju uticaj Kremlja“, tvrde se u istraživanju pod nazivom „Ruski ekonomski uticaj na Balkanu“.

  Iako je „Centar za izučavanje demokratije“ u „analizi“ kao problem bez zazora označio pravoslavnu crkvu u tri zemlje - Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, to istraživanje naročito je sa pažnjom propraćeno u Crnoj Gori, čije su vlasti najavile donošenje Zakon o slobodi vjeroispovjesti, za koji Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da je direktno uperen protiv Srpske pravoslavne crkve.

  NATO pravoslavnu crkvu smatra za strateškog neprijatelja 

  Politički analitičar Boško Vukićević nema dilemu da je u pitanju samo još jedno u nizu istraživanja, koje fabrikuju NATO ispostave u regionu, a što se za „Centar za izučavanje demokratije“ iz Sofije nesumljivo može kazati.

  „Narativ NATO ispostave iz Sofije ne iznenađuje. Prisjetićemo se kako je nedavno i američki general Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, u jednom intervjuu istakao da ’Srbija treba da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve, koja je vezana za Rusiju‘. Dakle, koliko god bizarno zvučalo da se najveća vojna alijansa tako uporno bavi jednom vjerskom organizacijom, može se sa sigurnošću utvrditi: NATO zaista Pravoslavnu crkvu smatra neprijateljom u strateškom smislu“, kaže Vukićević za Sputnjik.

  NATO
  © AP Photo / Virginia Mayo
  NATO Pravoslavnu crkvu smatra za neprijatelja...
  Iako ovakva tvrdnja naizgled izgleda nevjerovatno, jer zbunjuje podatak da moderna vojna organizacija na tako brutalan način zadire u nečiju vjeru, naš sagovornik smatra da „ona itekako ima svoju opravdanost“.

  „Naime, kako Pravoslavna crkva u nekom smislu baštini tradicionalne vrijednosti, a takve vrijednosti na Balkanu podrazumijevaju i da narod ne slijedi isključivo interese stranih sila, već da sam određuje svoj put, onda se motivi frontalnog napada NATO ispostava na Crkvu mogu lakše razumjeti. Crkva ohrabruje narod da ne bude u vazalskom položaju prema bilo kome, a to nije u skladu sa atlantskim diskursom“, obrazlaže Vukićević.

  Otimačinu imovine SPC u Crnoj Gori podstiče NATO

  Nažalost, imajući sve u vidu, taj analitičar strahuje da bi se komotno moglo utvrditi i da aktuelni pokušaj crnogorskog režima da otme crkvenu imovinu nisu samo odobrili, već su vjerovatno i podstakli NATO i njegove strukture.

  „Režim u Podgorici je svjestan da pravljenje partijske crkve i otimanje i valorizovanje crkvene imovine za njega predstavlja krupan zalogaj i da je rizično ići u takav poduhvat po ubrzanom tempu koji je ustanovio, imajući u vidu ogromno i aktivno protivljenje rijeke vjernog naroda takvoj otimačini. No, vjerovatno je od atlantskih struktura dobio instrukcije da u takav rizičan posao uđe bez oklijevanja. Mišljenja sam da će prilikom obavljanja takvog posla kako NATO, tako i crnogorska vlast, doživjeti veliko razočaranje“, uvjeren je Vukićević.

  Tagovi:
  Crna Gora, SPC, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga