09:06 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1381
  Pratite nas

  Prema zvaničnim podacima, BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora poseduju naoružanje ispod limita propisanih Sporazumom o podregionalnoj kontroli naoružanja.

  Te podatke dobila je poslanica Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aida Baručija, kada je zatražila od Ministarstva odbrane BiH da joj dostavi konkretne informacije koje se odnose na regionalnu ravnotežu u naoružavanju, piše „Kliks“.

  Kako se navodi, u zvaničnom dokumentu piše da je limit za posedovanje borbenih tenkova, bez obzira na njihovo stanje ili ispravnost, BiH i Hrvatskoj 410, Crnoj Gori 77, a Srbiji 948, a realno stanje je da OSBiH poseduju 325 borbenih tenkova, Hrvatska 232, Srbija 464, dok Crna Gora ne poseduje tenkove.

  Limiti za naoružanje u većini kategorija su gotovo podjednaki za BiH i Hrvatsku, Crnoj Gori su najmanji, dok su najveći Srbiji.

  Dodaje se i da je Srbija u periodu od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine uvela u upotrebu jedan borbeni avion MiG-29 za potrebe Oružanih snaga, a koji se do sada vodio kao sredstvo za istraživanje i razvoj, tako da se ukupan broj sredstava nije menjao i trenutno poseduje 10 borbenih aviona MiG-29.

  Pukovnik RV Rumunije Vlad Kosmin i pukovnik RV i PVO Srbije Brane Krnjajić u srpskom avionu MiG-29
  Darimir Banda/Ministarstvo odbrane
  Pukovnik RV Rumunije Vlad Kosmin i pukovnik RV i PVO Srbije Brane Krnjajić u srpskom avionu MiG-29

  U navedenom periodu Srbija je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za 25 komada tipa T-55, artiljerije za pet komada (VBR 128mm M-63 PLAMEN), a Ministarstvo odbrane BiH navodi da su ova sredstva izvezena.

  U kategoriji borbene avijacije Srbija trenutno u upotrebi u Oružanim snagama poseduje 81 borbeni avion, što iznosi 56,64 odsto dozvoljenog limita. Kada se radi o Hrvatskoj, ona od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine nije uvodila u upotrebu sredstva ograničena Sporazumom o podregionalnoj kontroli naoružanja, i u tom periodu je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za deset komada tipa T-55.

  Tenkovi T-55
  © AFP 2020 / Savo Prelevic
  Tenkovi T-55

  Ministarstvo odbrane BiH tvrdi da se na osnovu razmenjenih godišnjih informacija, inspekcijskih izveštaja i obaveštanja zemalja-potpisnica Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja (BiH, Hrvatska, Srbija, a naknadno i Crna Gora) može zaključiti da sve države-članice poseduju naoružanje ispod limita propisanih sporazumom, te da nije bilo njegovog kršenja.

  „Međutim, pitanje modernizacije sredstava i opreme je u direktnoj zavisnosti od izdavanja budžetskih sredstava za te namene, kao i od drugih izvora za zamenu sredstava i opreme, poput donacije, sa potrebnim ulaganjima u dodatni remont ili bez njih“, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

  Tagovi:
  Srbija, Balkan, BiH, naoružanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga