03:58 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  38522
  Pratite nas

  „Poslednjim pismom koje je papa Franja uputio patrijarhu Irineju, usuđujem se reći bratskim pismom, jasno je rečeno da Vatikan ne podržava da se na silu, preko kolena, u Crnoj Gori donese zakon koji bi otvorio vrata neravnopravnosti bilo koje verske zajednice, pa tako i Srpske pravoslavne crkve, ili da se bilo kome otuđi crkvena imovina“.

  To je za „Novosti“ rekao visokopozicionirani sveštenik iz Vatikana, naglašavajući da je stav pape jasan kod ovih situacija, a to je da do rešenja treba doći dijalogom i dogovorom, što očigledno sada u Crnoj Gori nije slučaj.

  Sagovornik lista, dobro upoznat sa načinom funkcionisanja Svete stolice, ističe da Vatikan nije zadovoljan rešenjem iz Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

  Očigledno treba vreme da se dođe do rešenja i da se nađe kompromis koji bi zadovoljio i SPC. U protivnom, ako bilo ko ostane nezadovoljan, rešenje neće biti postignuto, navodi sagovornik.

  Taj sveštenik ukazuje i na to da je izuzetno dobro što postoji stalni kanal komunikacije između papa Franje i patrijarha Irineja, što se pokazalo i u slučaju kontroverznog kardinala iz vremena NDH Alojzija Stepinca.

  Papa je i ovog puta reagovao na pismo poglavara SPC, a kada jasno izrazi svoj stav, onda se, kaže sagovornik, „iza kulisa pošalju i dodatne poruke“, preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga