12:24 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2053
  Pratite nas

  Predsednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je da bi pomilovao osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa, čija jedinica je likvidirala bračni par Zec i njihovu 12-godišnju ćerku Aleksandru.

  Škoro je to izjavio u emisiji „Demokracija“ na Vinkovačkoj televiziji, a snimak je danas objavio i na svojoj službenoj stranici na Fejsbuku.

  „Kao predsednik neću ponoviti greške prethodnika i pomilovaću hrvatske branitelje“, napisao je Škoro uz snimak.

  Hrvatski portal „Indeks“ pojašnjava da je reč o desničarskoj emisiji u kojoj se često iznose huškački stavovi.

  „Kada govorimo o pomilovanjima, kojeg je to hrvatskog branitelja pomilovala aktuelna predsednica? Ja ću vam reći. Pa ni jednog. Pa mene pitaju šta mislim o tome, da li bih ja pomilovao Tomislava Merčepa, evo odgovaram: bih“, rekao je Škoro.

  Merčep je osuđeni ratni zločinac.

  On je 2016. godine na Županijskom sudu proglašen krivim za kazneno delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od pet i po godina.

  Merčepu je utvrđena krivica za ubistvo 43 civila koje su pobile njegove jedinice.

  Vrhovni sud je godinu kasnije povećao kaznu na sedam godina zatvora.

  Na sudu je dokazano i da su njegove jedinice nezakonito uhapsile ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživelo tretman merčepovaca, a tri osobe se vode kao nestale.

  Merčepove jedinice bile su poznate po posebnoj okrutnosti, a iza njih je ostao krvavi trag koji se nije mogao sakriti, piše „Indeks“ i dodaje da su upravo zbog te stravične okrutnosti i zločina počinjenih bez ikakvog pokrića te njegove uloge u svemu tome Merčepa zvali gospodarom života i smrti, i to od Vukovara, preko Zagreba, pa sve do Pakračke Poljane.

  Možda i najstrašniji zločin merčepovaca je ubistvo cele porodice Zec.

  Oca Mihajla, majku Mariju i njihovu 12-godišnju ćerku Aleksandru pucnjem u glavu ubili su Merčepovi ljudi u noći između 7. i 8. decembra 1991. godine.

  Aleksandra Zec imala je tada samo 12 godina.

  A kako Hrvatska tretira takvog Merčepa govori to da je on bio VIP gost na inauguraciji aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović pre pet godina, a sada se, piše „Indeks“, umesto da je u zatvoru, brčka u banjama.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga