17:20 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 701
  Pratite nas

  Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, postao je počasni član Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), koje je najstarije književno udruženje u toj zemlji.

  „Udruženje književnika Crne Gore dodeljuje Peteru Handkeu, ovogodišnjem nobelovcu, počasno članstvo u toj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu ’Makarijevo slovo‘, za životno delo za 2019. godinu“, saopštilo je UKCG.

  Tim činom UKCG iskazuje zahvalnost i poštovanje iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru, koji je i delom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, pravde i žrtve, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

  U saopštenju je citiran i deo iz apela koji je Handke 1999. godine tokom bombardovanja uputio čovečanstvu pod naslovom „Čitava planeta zove se Jugoslavija“.

  „Za one koji se na našoj planeti još nisu pretvorili u Marsovce i za ostale zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska.“

  Nagrada Handkeu znak je razumevanja i ljubavi, te glas visokog poštovanja, zaključuje UKCG, preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga