04:54 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  813263
  Pratite nas

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti neće biti povučen sa dnevnog reda i da on i Vlada Crne Gore imaju apsolutni legitimitet da razmatraju to pitanje, jer Srpska pravoslavna crkva (SPC) 1918. nije ni postojala.

  „Mi smo predstavnici naroda i mi odlučujemo o ovim pitanjima. Otud mi pravo jer sam stekao legitimitet da pred građanima o tome odlučujem i nemam namjeru da bilo kome to objašnjavam i da se pred bilo kim povlačim. To pitanje je na dnevnom redu ne mojim prijedlogom i zato od moje strane ne može biti ni povučeno“, rekao je Đukanović u Skupštini.

  On je kazao kako ideja obnove „crnogorske pravoslavne crkve“ (CPC) ima puno istorijsko utemeljenje, uz ocjenu da je apsolutna neistina da se tim zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC), jer SPC prije 1918. godine nije ni postojala.

  „Prvo, 1918. nema SPC, ona nastaje 1929. godine. Godine 1918. postoji CPC, a te godine u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve, do kao državna, data na upotrebu crkvi i precizno se predviđa da je niko ne može prodati bez prethodne odluke državnog organa. Kako je sada tako pravno utemeljena državna imovina prešla u druge ruke, to moramo da vidimo“, poručio je Đukanović.

  On je istakao da je to, između ostalog, pitanje odgovornosti i drugih nadležnih državnih organa i krivične odgovornosti onih koji rade u tome.

  „Ali plašim se da se ne može svesti na to. Plašim se da je to manji dio problema, a veći dio problema iz nevremena 1918. godine je u tome kome smeta da se kroz redovan postupak pred crnogorskim sudovima dokaže istina. Smeta onome koji zna da to nije njegovo i koji bi da bez dokazivanja zadrži to što mu ne pripada“, naveo je Đukanović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga