11:45 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1930
  Pratite nas

  Poslanici parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore ponovo su odbili da predlog poslanika Demokratskog fronta o uvođenju Dana Petra Drugog Petrovića Njegoša uvrste u dnevni red.

  Od svih prisutnih 31 poslanik je bio uzdržan, sedam njih protiv, dok su 22 bila za.

  Poslanici DF-a su pre obrazlaganja predloga da se uvede novi praznik kulture — 13. novembar Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša, na svojim klupama istakli portrete ovog velikana.

  Podsećamo, DF je taj predlog aktuelizovao i prošle godine. Izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima, DF je predložio novi praznik sa ciljem da se afirmišu kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pesnika i filozofa. Predlogom je predviđeno da se praznik obeleži održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koje će biti posvećene Njegošu, a na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

  „Njegova dela svrstavaju se u red najznačajnijih dela južnoslovenske i svetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način je promovisalo i promoviše Crnu Goru u svetu unazad dva veka, a činjenica da su njegova dela prevedena na mnoge strane jezike, dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost“, kaže se u obrazloženju.

  Tagovi:
  Njegoš, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga