22:52 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11771
  Pratite nas

  Dan pred veliki crkveno-narodni Sabor u Nikšiću, na kome će vjernicima na poklonjenje biti donijete mošti Svetog Vasilija Ostroškog, u manastir u kom one inače počivaju, vjernici kao i obično dolaze na poklonjenje. Monasi uz duboke molitve pripremaju mošti Svetog Vasilija za put u Nikišić.

  Narod se od podjela i političkih trvenja brani molitvama, kažu vjernici. Kiša i izmaglica koje su se nadvili nad Ostrog, ne remete uobičajeni ritam manastirskog života. U porti manastira ekipa Sputnjika zatiče manju grupu vjernika. Među njima je i Nikola Zejak, koji danas živi u Srbiji, a poreklom je iz Crne Gore.

  Ulaz u manastir Ostrog
  © Sputnik / Dejan Simić
  Ulaz u manastir Ostrog

  „Ovo je najveća duhovna svetinja na ovim prostorima i jednom godišnje se trudim da dođem iz Srbije ovdje da se poklonim, napunim duhovnom energijom i primim blagoslov. Dolazak u Ostrog je za mene uvijek specijalni trenutak“, kaže nam Zejak, primjećujući da u Ostrog dolaze ljudi iz svih krajeva svijeta i svih vjera.

  Freska Usnuće Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog
  © Sputnik / Dejan Simić
  Freska "Usnuće Svetog Vasilija Ostroškog" u manastiru Ostrog

  Priprema za Nikšić

  Komentarišući sjutrašnji događaj i Nikšiću, Zejak kaže da se nada da će dosta vjernog naroda doći na taj skup. On sa žaljenjem konstatuje da se u Crnoj Gori već neko vrijeme osećaju tenzije i da dolazi do podjela u narodu koje nisu dobre.

  „Tome nema mjesta, Srpska pravoslavna crkva mora opstati. To je crkva u koju je moj đed išao i svi moji preci i nema druge crkve“, navodi Zejak.

  Posetioci Manastir Ostrog
  © Sputnik / Dejan Simić
  Posetioci Manastira Ostrog

  Đorđe Bojović, student iz Čačka koji je drugi put u Ostrogu, kaže da kao i prvi put osjeća „specijalnu energiju“ u manastiru .

  Sa još dvojicom drugova je išao na Nikoljdan kod prijatelja u Crnu Goru, pa su odlučili da odu i u Ostrog da se pomole Svetom Vasiliju. Sva trojica se spremaju da sjutra idu u Nikšić na crkveno-narodni Sabor.

  Narod u poseti manastiru
  © Sputnik / Dejan Simić
  Narod u poseti manastiru

  „I ja sam vjernik i loše se osjećam kad čujem da Crna Gora hoće da otme crkvi imovini. Čak sam čitao da hoće da otvore u crkvi kockarnicu. Ne bih volio da se to desi, to bi bio veliki udar na svetinje. Zato podržavam taj skup“, objašnjava Đorđe.

  U suvenirnici manastira za Sputnjik kažu da se u manastiru ne osjeća ništa od onoga što se dešava u politici, a da se od podjela narod brani molitvama.

  Zvona u Manastiru Ostrog
  © Sputnik / Dejan Simić
  Zvona u Manastiru Ostrog

  Dobrodošao je ko god dođe u manastir, koje god da je nacije i vjere, a čak i oni koji dođu kao turisti odmah osjete posebnu duhovnost Ostroga, dodaju radnici u suvenirnici, koji su zamolili da ne objavljujemo njihova imena.

  Tagovi:
  mošti, manastir Ostrog, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga