22:02 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 850
  Pratite nas

  Mošti Svetog Vasilija Ostroškog, nakon što su im se juče u Nikšiću na velikom Crkveno-narodnom saboru i danas na Svetoj arhijerejskoj liturgiji poklonile desetine hiljada vjernika, vraćene su u manastir Ostrog.

  Iz saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću mošti sveca su svečano ispratili episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i dioklijski Metodije, sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod.

  Sa moštima se u Ostrog uputio arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

  Blagoslov za vjernike

  Vladika Joanikije i mitropolit Amfilohije su nakon molitve u sabornom hramu blagoslovili sve vjernike koji su ova dva dana stigli u Nikšić na Sabor i poklonjenje svetim moštima.

  Mitropolit Amfilohije u Nikšiću
  Mitropolija crnogorsko-primorska
  Mitropolit Amfilohije na ispraćaju moštiju Svetog Vasilija Ostroškog

  Sa Crkveno-narodnog sabora u Nikšiću je zatraženo zaključivanje ugovora sa Vladom, kao što je to u Crnoj Gori prethodno urađeno sa rimokatoličkom, islamskom i jevrejskom zajednicom, kojim bi se regulisala pitanja od zajedničkog interesa, zatim donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine, kao i odustajanje od „novog otimanja“ .

  „Niko od onih koji su Svetog Vasilija gonili i progonili za vrijeme njegovog života, koji su mu otimali njegovo imanje manastira Ostroškoga, niko od njih nije se riješio da otima hramove Božije, nego ovi savremeni besudnici. Oni hoće hramove Svetog Vasilija da otmu. Za koga, za sebe“, kazao je mitropolit Amfilohije juče u Nikšiću.

  Vlada tvrdi: Mit je da je SPC starija od Crne Gore

  Iz crnogorske Vlade su dan nakon Sabora reagovali saopštenjem u kojem su, kako kažu, naveli „pet mitova o zakonu o slobodi vjeroispovjesti“.

  Ističu da je mit da država ovim zakonom otima imovinu vjerskih zajednica, da je takođe mit da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) starija od države Crne Gore, zatim da država hoće da izbaci SPC iz njenih hramova i da na njeno mjesto dovede „crnogorsku pravoslavnu crkvu“, te da je aktuelni Predlog zakona utvrđen bez dijaloga sa SPC.

  Ispraćaj moštiju Svetog Vasilija iz Nikšića
  Mitropolija crnogorsko-primorska
  Ispraćaj moštiju Svetog Vasilija iz Nikšića

  Na društvenim mrežama i portalima posebno se razvila polemika oko toga šta je starije — država ili crkva, dok jedan od komentara koji je pobrao najviše simpatija glasi — „Istina je: Bog prvo stvori Mila i DPS, pa tek onda Adama i Evu“.

  Podsjetimo — Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Skupštine Crne Gore koja je zakazana za 24. decembar, dok se sama rasprava o konkretnom zakonu očekuje dva dana kasnije. Iz opozicionog saveza Demokratski front (DF), poručili su da se o ovom Zakonu u Skupštini Crne Gore neće glasati „preko nas živih“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga