00:45 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  71697
  Pratite nas

  Izjava ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o ponižavajućem stanju sanatorijuma Kamčija u Bugarskoj, koji je u vlasništvu Gradske kuće Moskve, može se shvatiti kao namera da se tamo napravi ruska baza, smatra Atlantski savet Bugarske.

  „Da li se priprema stvaranje ruskog ’humanitarnog centra‘ u Bugarskoj? Vlada Bugarske treba da odgovori na tu drsku rusku provokaciju. To je potez čiji je cilj testiranje granica strpljenja i volje za zaštitu naših nacionalnih interesa. To je još jedan udarac u kontekstu pokušaja Rusije da prisili Bugarsku da podlegne pritisku i dozvoli Moskvi da realizaciju svojih energetskih projekata u našoj zemlji i na Balkanu učini nepovratnom“, istakao je Atlantski centar.

  Ranije je Lavrov izjavio da Vlada Rusije radi na pitanju prenosa sanatorijuma u savezno vlasništvo. Stvaranje kulturno-humanitarne platforme na osnovu tog sanatorijuma bilo bi korišćenje „meke moći“ u njenom najpozitivnijem smislu, odgovorio je ministar na izjavu da bi Vlada trebalo da formira ruski humanitarni centar u Kamčiji za promovisanje interesa Rusije u Evropi.

  Sanatorijum i zdravstveni kompleks Kamčija nalazi se na obali Crnog mora nedaleko od Varne.

  Tagovi:
  sanatorijum, vojna baza, Rusija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga