00:04 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (681)
  11123
  Pratite nas

  Usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, Crna Gora bi usvojila akt neprijateljstva prema srpskom narodu, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

  Dodik je apelovao još jednom na poslanike u crnogorskom Parlamentu da ne usvoje predloženi Zakon, jer je taj tekst Zakona direktno uperen protiv Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, koje je pre 800 godina osnovao lično Sveti Sava.

  „S obzirom da Crna Gora već ima ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom verskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom, stiče se utisak da se Zakon donosi samo zbog želje da se diskriminišu Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici. Usvajanjem jednog takvog zakona Crna Gora bi usvojila akt neprijateljstva prema srpskom narodu, vernicima, SPC i njenim svetinjama, koje su vekovima odolevale svim okupatorima, a koje su Crnogorci časno branili i odbranili“, istakao je Dodik u izjavi za „Srnu“.

  Srpski član Predsedništva BiH rekao je da ne želi da veruje da Crna Gora i njeni narodni predstavnici nemaju svest o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je vekovima bila stub crnogorske države i koja je tu državu i stvorila.

  „Srbi iz Republike Srpske sa uznemirenjem prate ovu situaciju, saosećajući sa braćom u Crnoj Gori, nadajući se da će u crnogorskom Parlamentu ipak prevladati razum. Još jednom apelujem na savest narodnih poslanika u Crnoj Gori da ne naprave istorijsku grešku zbog koje bi se mogla stideti buduća pokoljenja, i koja bi mogla naneti štetu Crkvi, sa nesagledivim posledicama", ukazao je Dodik, preneo je Tanjug.

  On je naglasio da je Crna Gora sekularna država, opredeljena za evropski put, te da je teško shvatiti da bi se mogla odlučiti na takav antievropski i anticivilizacijski korak, koji je u suprotnosti sa svim međunarodnim standardima.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (681)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga