17:44 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3790
  Pratite nas

  Bugarska agencija BGNES objavila je reportažu o događajima iz perioda Božića 1945. godine, kada je na teritoriji savremene Severne Makedonije ubijeno hiljade ljudi.

  „Po naređenju jugoslovenskog diktatora Josipa Broza Tita hiljade Makedonaca ubačeno je u kamione i ubijeno u jarugama i šumama. Tako je bilo u Skoplju, Kumanovu, Štipu, Velesu, Ohridu, Gostivaru, Bitolju, Vladimirovu, Berovu i Prilepu. ’Krvavi Božić‘ nije zaobišao ni manje naseljena mesta, uključujući sela, gde su prvenstveno ubijani rukovodioci administracija, nastavnici i sveštenici“, ističe agencija.

  Kako se navodi, makedonski komunistički lider Lazar Koliševski bio je odgovoran za ovu operaciju pod rukovodstvom Svetozara Vukmanovića, Titovog ličnog izaslanika.

  „U ubistvima su učestvovali i bivši srpski četnici i policajci iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Titov režim vratio je u Makedoniju deo najužasnijih srpskih kolonizatora za realizaciju pogroma“, govori se u reportaži.

  Među ubijenima na području Ohrida i Prespe ubijeno je oko 23.000 Bugara, stotine hiljada je uhapšeno i poslato u koncentracione logore, piše BGNES.

  Prema rečima stanovnika Velesa Todora Guleva, stanovnici Makedonije i Pomoravlja, koji su bugarskog porekla, ali se izjašnjavaju kao Srbi, znaju za stotine hiljada žrtava komunističkog režima i masovne grobnice, ali kriju istinu.

  „Oni do dan-danas skrivaju istinu. Svi ljudi u mom rodnom gradu Velesu znaju za ovaj masakr, ali se ne usuđuju da govore. Oni se plaše“, rekao je Gulev.

  VMRO DPMNE je u Makedoniji stvorila Služba državne bezbednosti Srbije, uveren je Dragi Karov, koji je bio jedan od osnivača stranke u Velesu 1990. godine.

  „Nema sumnje da je VMRO DPMNE stvorila srpska obaveštajna služba UDBA s ciljem da sačuva srpski uticaj i potčinjavanje Makedonije i podstakne mržnju prema Bugarskoj. Aktuelni vođa VMRO DPMNE Hristijan Mickovski pravi je srboman (pogrdan naziv kojim Bugari nazivaju Srbe iz Makedonije) i nema nikakve veze sa idealima i vrednostima VMRO. On je običan izvršilac kriminalca i srbomana Nikole Gruevskog, koji je pobegao u Mađarsku“, izjavio je on.  

  Tagovi:
  Makedonija, VMRO-DPMNE, UDBA, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga