22:41 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 29
  Pratite nas

  Slab rejting SDSM-a, stranke makedonskog premijera Zorana Zaeva, jedan je od razloga zbog kojeg on vaga da li da ide na prevremene parlamentarne izbore. Tu dilemu mogli bi da preseku Albanci i da ga nateraju da ide na birališta.

  Predsednik Sobranja Taljat Džaferi rekao je da bi izbori koji su planirani za 12. april iduće godine mogli biti odloženi, jer premijer Zaev nije podneo ostavku, pa nije moguće da se izbori raspišu. 

  Albanci teraju Zaeva na birališta

  Prema Džaferijevim rečima, plan je bio da se sastanak sazove za 3. januar kako bi se izabrala nova tehnička vlada, ali sada postoji samo hipotetička mogućnost za to. 

  Politikolog iz Skoplja Aleksandar Daštevski kaže da niko sa sigurnošću ne zna šta će se desiti, odnosno da li će Zaev podneti ostavku i time omogućiti prevremene parlamentarne izbore koje je sam tražio, jer Severna Makedonija nije dobila pristupne pregovore sa EU.

  „Sve partije su se sa predsednikom države dogovorile da prevremeni parlamentarni izbori budu održani 12. aprila. Međutim, sada Zaev ne želi da se povuče sa funkcije i faktički ti izbori ne mogu da se održe. Zaev svoju trenutnu odluku objašnjava time da nisu usvojeni evropski zakoni iz oblasti socijale koji omogućavaju da se u tu oblast uloži oko milijardu makedonskih denara, jer znaju da bez toga ne mogu da izađu na izbore“, kaže Daštevski. 

  DUI želi na izbore

  Daštevski kaže i da sve što Zaev uradi, pad rejtinga mu se nastavlja, tako da premijer ne zna da li mu je bolje da odloži izbore ili ne.

  „I Albanci su za izbore, tako da Zaev lako može da promeni odluku i da izbora ipak bude. Albanska partija DUI, koja je deo vladajuće koalicije, takođe ima problem sa rejtingom, jer nisu ispunili ništa što su obećali Albancima. Povrh svega, postoje tri ili četiri albanske stranke koje su male, ali koje zajedno imaju veći rejting nego DUI. I zato se DUI boji da ne izgubi primat“, objašnjava Daštevski.

  Dodatni problem za DUI je i taj što veliki broj Albanaca glasa za SDSM, što tu najveću albansku stranku stavlja u nezgodnu poziciju.

  Tagovi:
  DUI, Albanci, ostavka, Zoran Zaev, prevremeni izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga