02:45 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  224111
  Pratite nas

  Progoniti danas crnogorsku Mitropoliju ravno je tome kao kada bi neko potražio preživele u Aušvicu da i njih dotuku, kaže za Sputnjik akademik Matija Bećković.

  Haos u Crnoj Gori nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a o tome kojim će putem ova država nastaviti, akademik Matija Bećković za Sputnjik kaže:

  „Crkva je odvojena od države, ali država nije od crkvene imovine, što se najbolje videlo ovih dana u Crnoj Gori i to u Božićne dane i katoličke i pravoslavne. Crnogorsko-primorska Mitropolija je u Drugom svetskom ratu ili neposredno po završetku rata ubijena. Stotinu dvadeset i šest sveštenika na čelu sa mitropolitom Joanikijem koji su tada ubijeni, upisani su u knjigu svetih Srpske pravoslavne crkve. Sada istu priliku da se upišu imaju i sveštenici i episkopi sadašnje Mitropolije crnogorske. I to što su uradili vladiki Metodiju, samo su mu skovali oreol.“

  Na pitanje ima li povratka za Crnu Goru posle ovoga, Bećković odgovara:

  „Crna Gora će se ili vratiti, ili će nestati ako nastavi isti onaj put kojim je već jednom učinila svecima sveštenike Mitropolije. Svojevremeno je u Kongu Kasavubu uhapsio policiju, a sinoć su u Crnoj Gori uhapšeni poslanici Demokratskog fronta i to će se pamtiti dok ima srpskoga naroda“, dodaje naš sagovornik.

  Dan nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, strasti u Crnoj Gori se ne smiruju. Javnost je šokirana prizorima nasilja u crnogorskom parlamentu, a stigla je vest i da je policija brutalno pretukla episkopa Metodija.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  nemiri, Matija Bećković, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga