12:44 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 310
  Pratite nas

  Potpredsednik Parlamenta i predstavnik koalicije „Albanci odlučno“ Genci Nimanbegu zatražio je da listama za izbor poslanika albanskog naroda u Crnoj Gori budu garantovana četiri poslanička mandata, piše „Dan“.

  Nimanbegu je u tom smislu predao amandman na predloženi zakon o izboru poslanika i odbornika. Taj akt je preksinoć povučen iz skupštinske procedure, ali su iz koalicije na vlasti saopštili da su spremni za nastavak razgovora o njegovom usvajanju.

  Nimanbegu je u obrazloženju predatog amandmana zatražio da Albancima budu obezbijeđena mjesta u Parlamentu Crne Gore, bez obzira na izborni rezultat albanskih nacionalnih partija.

  „U slučaju da ni jedna od izbornih lista za izbor poslanika albanskog naroda u Crnoj Gori ne ispuni uslove iz stava jedan ovog člana, a pojedinačno dobiju najmanje 0,5 odsto važećih glasova, stiču pravo na raspodjelu četiri poslanička mandata“, naveo je Nimanbegu u amandmanu.

  Kako je naglasio, predlogom zakona o izboru poslanika i odbornika potrebno je predvidjeti afirmativnu akciju za autentičnu zastupljenost Albanaca u Skupštini Crne Gore, to jest da se Albancima vrati „stečeno pravo“ koje su koristili od 1996. godine (četiri ili pet poslaničkih mandata i posebna biračka mjesta na kojima se oni biraju, uz mogućnost prelivanja glasova iz drugih biračkih mjesta).

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga