07:39 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na šest godina zatvora zbog primanja mita u aferi Ina-MOL.

  Osim Sanadera, krivim je proglašen i direktor mađarskog MOL-a Zolt Hernadi na dve godine zatvora zbog davanja mita, a odluka je nepravosnažna, prenosi zagrebački portal „Indeks“.

  Osim za primanje 10 miliona evra mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, Sanader je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dela plinskog poslovanja iz Ine.

  U obrazloženju sudije, Sanader je zajedno sa Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra dogovoriti da Hrvatska MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine.

  „Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i da se izmeni međudeoničarski ugovor. Na sednici vlade zatražio je da se prihvati izveštaj kojim se MOLU-u prepušta upravljanje Inom, što je Vlada i prihvatila i bez osnove dala MOLU-u upravljanje Inom“, naveo je sudija.

  Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtevu Tužilaštva, državi morati da vrati 10 miliona evra.
  Sanader se od aprila nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska i nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije, pa se završni deo suđenja vodio u njegovom odsustvu.

  Tagovi:
  afera, mito, presuda, Sanader
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga