07:46 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1147
  Pratite nas

  Lider Prave Crne Gore Marko Milačić je nakon saslušanja u Prekršajnom sudu, odmah po izlasku iz sudnice, opet lišen slobode i sproveden u prostorije Uprave policije, radi, kako mu je rečeno, dopune izjave. Žana Milačić, advokat Milačića, kaže da njenog klijenta zadržavaju zato što je u pitanju odmazda režima.

  Milačić je u prostorije policije sproveden po zahtevu postupajućeg državnog tužioca.

  „U pitanju je najsramnije pravno nasilje iznurivanjem i psihički i fizički iscrpljivanjem predsednika Marka Milačića, jer, ukoliko je bila potrebna, dopuna izjave se mogla od njega uzeti u prethodnih 12 sati, koliko se on nalazio u prostorijama Uprave policije, pa ovakav način postupanja organa Uprave policije, a po nalogu sa vrha je najočigledniji vid beskrupulozne političke borbe vlasti sa njenim neistomišljenicima“, navedeno je na zvaničnom profilu te stranke na Fejsbuku.

  Advokat: Milačića zadržavaju zato što je u pitanju odmazda režima

  Žana Milačić, advokat Marka Milačića, kaže da predsednik Prave Crne Gore nije bio organizator šetnje nakon koje su se desili nemiri ispred Hrama, već učesnik u njoj, kao što su to bili i drugi građani nezadovoljni donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti.

  Milačić se, kako kaže, javio policiji nakon pismenog poziva, i lišen je slobode zbog izvršenja prekršaja kao „organizator“ protesta, odnosno šetnje, protivno članu 33. Zakona o javnom okupljanju i javnim priredbama, odnosno okrivljen je da nije prijavio javno okupljanje pet dana pre javnog okupljanja.

  Njegova advokatica kaže da je Milačić proveo 12 časova u Upravi policije, a kada je saslušan u Prekršajnom sudu, pušten je na slobodu.

  „Međutim, po istom scenariju kao prošli put, nakon sekund slobode, Marko je, kao i moj drugi branjenik Vukašin Milutinović, opet lišen slobode i rečeno im je da moraju da se vrate u policiju da daju dopunsku izjavu i maricom su sprovedeni u Upravu policije. Tamo naravno nikakvog novog davanja iskaza nije bilo, već su tu upoznati sa tim da je tužilac odredio da su oni svojim radnjama učinili krivično delo nepostupanja po naredbi za udaljenje“, kaže Milačićeva.

  Žana Milačić je dodala da ona, kao svedok toga što se dešavalo, može da potvrdi da potvrdi da i Milačić i Milutinović ne da nisu počinilo to krivično delo, već naprotiv, oni su uzeli megafon i samoinicijativno pozvali okupljene da se raziđu, što su kako navodi, svi i učinili.

  „Krivičnog dela u tom slučaju nema i ovo je apsolutno montirano, političko hapšenje, jer ne postoje elementi krivičnog dela. On je zadržan za nešto što nije uradio. On je zadržan, jer je pozvao, zajedno sa policijom, ljude da se raziđu, a i sam je otišao. Tako da niti je bio organizator, niti je učinio krivično delo, lišen je slobode pre skoro 24 časa i znamo da će u osam ujutru biti priveden nadležnom državnom tužiocu, koji će odlučiti da li će ga zadržati ili pustiti na slobodu“, kaže Žana Milačić.

  Ovo je, uverena je ona, odmazda režima, jer je pravno neutemeljeno lišavanje slobode Marka Milačića i u prvom i u drugom slučaju, jer ga terete za nešto što ne postoji.

  Tagovi:
  hapšenje, Marko Milačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga