23:17 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (795)
  0 1553
  Pratite nas

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

  „Izaziva ozbiljnu zabrinutost situacija koja je nastala zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Parlamentu Crne Gore. O atmosferi u kojoj se to desilo govori činjenica da je u sali gde se održavala sednica došlo do nereda i da je uhapšeno 17 poslanika opozicionog Demokratskog fronta, dok je u nizu gradova došlo do masovnog protesta, uzimajući religiozne i javne poslanike“, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Novi zakon omogućava crnogorskim vlastima oduzimanje više od 650 religioznih objekata Srpske pravoslavne crkve, sa perspektivom njihove predaje raskolničkoj nepriznatoj „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

  „Radi se o jačanju administrativnog pritiska na Srpsku pravoslavnu crkvu, kako bi se u potpunosti istisnula iz Crne Gore“, smatraju u ruskom MIP-u.

  U Ministarstvu se nadaju da će se poštovati zakonska prava kanonske pravoslavne crkve.

  „Zanemarivanje njihovog mišljenja, posezanje na istorijsku stvarnost, pokušaji uzurpiranja imovine, veštačko stvaranje uslova za razdvajanje vernika, praćeno je velikim problemima. Jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ su za obezbeđivanje normalnog razvoja društva“, rečeno je u Ministarstvu.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (795)
  Tagovi:
  Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga