09:42 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 1731
  Pratite nas

  Premijer Duško Marković danas nepravedno poziva mitropolita Amfilohija na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimereno upućuje nekakva „upozorenja“, iako su i sam mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja, rečeno je „Vijestima“ iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

  „Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu Crkvi. Podržavamo njegov poziv za dijalog, ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje“, saopšteno je „Vijestima“.

  „Saopštenje potpisuje sve sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koje je danas bilo na Sabranju u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju“, navodi se u odgovoru na Markovićevu upozorenje.

  Iz MCP je saopšteno da su svi sveštenici, bez izuzetka, iskazali vernost mitropolitu Amfilohiju, Mitropoliji i Patrijaršiji srpskoj.

  „Sveštenstvo podržava da arhijereji preduzmu sve dostupne domaće pravne mjere i obrate se svim relevantnim međunarodnim institucijama radi zaštite imena, dostojanstva i imovine naše Svete Crkve“, saopšteno je nakon Sabranja.

  Mitropolit je upoznao sveštenstvo sa činjenicom usvajanja i proglašenja novog „anticrkvenog zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj slabljenje naše Crkve i otimanje crkvene imovine“.

  „Mitropolit je podsetio na sve saborne aktivnosti, koje su preduzete kako bi se uticalo da do usvajanja ovakvog Zakona uopšte i ne dođe, kao što su Trojičindanski sabor u Podgorici i Svetovasilijevski sabor u Nikšiću. Mitropolit je ponovio da Crkva ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava vjerni narod da se sukobljava sa policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre. To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi, koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti. Sveštenstvo i verni su, pre i iznad svega, pozvani da se mole Bogu, da onima koji su na vlasti povrati razum, te da se trude da izgone ljudske grijehe, najprije iz sebe, pa onda i drugih, a po rečima Svetog Pisma, oni se nikako drugačije ne izgone ’osim postom i molitvom‘ (Mt. 17, 21)“, piše u saopštenju.

  Istakli su da će sveštenstvo, u duhu sabornosti i jedinstva, čuvati dostojanstvo Crkve u smutnji koja je nastala zbog donošenja ovog „nesrećnog Zakona, pozivajući i sve vjerne da se ophode prema svojim susjedima, rođacima, prijateljima i sugrađanima u duhu mira i bratske ljubavi, pa i onda kad ne misle jednako o aktuelnim događajima“.

  „Blagodarimo vernom narodu koji je pokazao izuzetnu odlučnost i riješenost da bude uz svoju Crkvu, odazvavši se na sve pozive naših episkopa na saborna okupljanja“.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  Mitropolija crnogorsko-primorska, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga