03:47 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11385
  Pratite nas

  Povodom izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore i masovnih protesta širom Crne Gore, lideri Demokratskog fronta pozvali su diplomatski kor u Crnoj Gori da reaguje kako bi se zaustavili potezi režima koji vode oduzimanju crkvene imovine.

  „Posle niza naših apela da se odustane od izglasavanja diskriminatorskog zakona i pruži prilika novom dijalogu, suočili smo se s brutalnom intervencijom represivnog aparata, kako prema poslanicima DF-a, koji su protivustavno uhapšeni, tako i prema episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su protestvovali na ulicama crnogorskih gradova“, Navodi se u pismu DF ambasadorima.

  Kako ističu, tako usvojeni zakon ugrozio je osnovna ljudska prava i slobode pravoslavnih vernika i imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, kojoj još od 1945. godine i komunističkog sistema nije vraćena oduzeta imovina, prenosi portal „In4s“.

  Df naglašava da je predsednik države Milo Đukanović svojom isključivošću izazvao još snažniji talas narodnog nezadovoljstva, „koji ovih dana preti da eskalira u građanske sukobe s nesagledivim posledicama“.

  „Naša je dužnost da Vas upozorimo na ozbiljnost društveno političkog trenutka u kojem se nalazi naša država, ali i zatražimo od vas da putem diplomatskih aktivnosti zaustavite naredne poteze crnogorskog režima usmerene u pravcu otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i doprinesete povlačenju ovog diskriminatorskog zakona“, stoji u pismu.

  DF naglašava da će se, u protivnom, spontana i masovna okupljanja verujućeg naroda i sveštenstva nastaviti i biti masovnija i istrajnija.

  „Iskreno verujemo da još nije kasno za dijalog o povlačenju zakona, kao i što znamo da svaki novi dan bez dogovora vodi u opasne neizvesnosti koje trajno mogu ugroziti građanski mir u Crnoj Gori“, zaključuje se u pismu.

  Tagovi:
  Milo Đukanović, DF
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga