17:12 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 520
  Pratite nas

  Tužilaštvo u BiH je posle 26 godina podiglo optužnicu protiv devet pripadnika takozvane Armije RBiH i HVO jer su ubili i zlostavljali 11 Srba, pripadnika Vojske Republike Srpske.

  Tužilaštvu BiH trebalo je 26 godina da podigne optužnice protiv devet pripadnika takozvane Armije RBiH i HVO, koji su optuženi za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske u Brčkom. 

  Ovaj zločin dogodio se 8. marta 1993. godine u Boderištu kod Brčkog, kada je zarobljeno 13 srpskih boraca iz Grbavice.

  Da li je pravda dostižna?

  Bez obzira na dogovorenu razmenu, srpski vojnici su izmasakrirani, a zatim i ubijeni. Među njima je bilo i osam članova porodice Pudić.

  Optužnica za ratne zločine nad pripadnicima Vojske Republike Srpske podignuta je protiv Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Pljakića, Ive Anđelovića i Hazima i Bahrije Fazlovića. Među zverski ubijenim Grbavičanima bio je Miroslav, otac Aleksandra Pudića.

  „Imao sam četiri godine kada mi je otac poginuo. Skoro da ga se i ne sećam. Nadam se da ću ja da doživim da budu osuđeni zločinci nad mojim ocem i ostalim Grbavičanima“, priča Aleksandar Pudić, za RTRS.

  Pravdi se nada i Pelka Pudić, kojoj je zverski mučen i ubijen sin Radan.

  „Mog deteta nema! Ali opet bih volela da ta pravda izađe, da vidim ko je to uradio i šta je urađeno“, kaže Pelka Pudić.

  Veterani otadžbinskog rata u Brčkom, izgubili su svaku nadu u pravičnost sudova u BiH za zločine počinjene nad Srbima.

  Teško do istine

  „Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv devet pripadnika Armije BiH i Vojske HVO-a, ali mislim da će i ova optužnica biti mrtvo slovo na papiru“, nije optimista Cvjetko Simić, predsednik BORS-a Brčko.

  Optužnica za ratni zločin, koja će se dokazivati iskazima 70 svedoka i stručnih veštaka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza, srodnicima ubijenih Srba u Brčkom daje nadu da u BiH možda ipak ima pravde.

  „Očekujem da će Sud potvrditi optužnicu i da će početkom sledeće godine biti suđenje za ovaj strašan zločin“, rekao je Jovan Pudić iz Udruženja porodica poginulih i nestalih Brčko.

  Optuženi Hindić, Frančešević, Fazlović, Anđelović i Fazlović, optuženi su da su u svojstvu komandanata Operativne grupe — Bosanska Posavina, 108. pešačke brigade HVO-a i 108. motorizovane brigade Armije BiH, znali za zločin, koji je počinjen, ali da nisu ništa preduzeli.

  Tagovi:
  ubijeni, Brčko, Tužilaštvo BiH, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga