11:44 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1162
  Pratite nas

  Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije drži moleban i litiju u Nikšiću, a na glavnom gradskom trgu se okupio veliki broj ljudi.

  Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je okupljenim vernicima poručio da se radi o diskriminaciji i kršenju Ustava Crne Gore, koji propisuje da su sve vere ravnopravne.

  „Na delu nije tako. Vlasti u Crnoj Gori sklopile su ugovore i regulisali odnose sa svim ostalim tradicionalnim verama u Crnoj Gori i mi to pozdravljamo. Sa našom crkvom kojoj pripada preko 70 odsto građana Crne Gore nisu hteli ni da razgovaraju, nego su nam promenili zakon, prema kojem mogu da nam oduzmu sve crkve, svetinje i manastire“, kazao je Joanikije.

  Litiji je prema proceni Mitropolije crnogorsko-primorske prisustvovalo više od 20.000 građana.

  Prema rečima episkopa Joanikija, narod je svojim izlaskom javno posvedočio protivljenje nepravdi i pokazao da su pravi hrišćani spremni na borbu ne ognjem i mačem, nego istinom, pravdom i spremnošću da se žrtvuju za crkvu i vjeru.

  „Ako država i suverenitet stoje na građaninu, a tako je u svim uređenim državama, onda je samo vaš večerašnji izlazak u Nikšiću i širom Crne Gore bio dovoljan da razumna vlast povuče ovaj zakon iz procedure i da ga radikalno izmeni uz dijalog sa svojom crkvom“, kazao je Joanikije.

  On je dodao da je dovoljno da se izmeni ono što je za njih neprihvatljivo i da se primene Ustav Crne Gore i međunarodni standardi koji propisuju slobodu vere.

  Kako je kazao Joanikije, narodni skupovi koji se organizuju svako veče su najefikasniji vid borbe protiv nepravde.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga