15:06 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 881
  Pratite nas

  Episkop pakračko-slavonski Jovan, uz sasluženje monaštva i sveštenstva, služio je danas u Manastiru Jasenovac moleban za spas pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, kom je prisustvovalo oko 200 vernika.

  Vladika Jovan je u besedi vernicima naglasio da samo tamo gde obitava Crkva, obitava i blagodat Božja.

  „Neka ne misle vlastodršci da će i u Ostrogu najsvetijem mestu da obitava blagodat bez crkve Božje“, istakao je vladika Jovan nakon Svete arhijerejske liturgije i molebana za spas srpskih svetinja u Crnoj Gori, kojem je prisustvovao i direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, javlja RTRS.

  Vladika Jovan je poručio sabranom narodu u Crnoj Gori, mitropolitu Amfilohiju, vladikama i sveštenstvu da ovo što se dešava u Crnoj Gori nije samo pitanje nacije, nacionalnog identiteta i ljudskih prava.

  „Sa ovog svetog mesta, sa novog Kosova i Metohije, želimo da poručimo da je to pitanje počelo iz ovoga mesta, jer je odavde aprila 1945. udario brat na brata. U ovom paklu na zemlji koji je postojao četiri godine probudio se Kain, najstrašniji u istoriji ljudskog roda, i krenuo nožem na svoga brata Avelja“, naglasio je vladika Jovan.

  Da bude još strašnije, podsetio je vladika, u Jasenovcu je 1945. Crnogorac udario na Crnogorca, ne tražeći od njega da se odrekne samo svog plemena, imena, Lovćenske kapele, nego da se odrekne Boga živoga.

  „Ovde se rodila ta zla zmija koja sada diže svoju glavu u Crnoj Gori. Zato sa ovog mesta, gde je bilo strašno rođenje te zmije, opominjemo braću u Crnoj Gori da ta zmija ne traži ništa manje nego dušu ljudi, dušu svakog čoveka, dušu svetinje i dušu naroda“, ukazao je vladika Jovan.

  Zakonom o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

  Usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori, zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  Jasenovac, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga