05:25 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 320
  Pratite nas

  Drina je most između Srpske i Srbije. Danas je najpotrebnije da Srbija i Srpska budu jedinstvene, to je nada koja treba da održi srpski narod, poručio je patrijarh srpski gospodin Irinej, govoreći na svečanoj večeri u Banja Luci povodom Dana RS.

  „Velika mi je čast da se nađem u Republici Srpskoj ne samo danas, nego u svakoj prilici, jer je RS deo srpskoga naroda“, rekao je patrijarh.

  U Srpskoj i Srbiji živi jedan i jedinstven narod sa jedinstvenom kulturom, verom, jezikom i mnogim običajima. Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i da nije nje, pitanje je koliko bi danas bilo Srba na ovim prostorima, naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

  Prema njegovim rečima, iako Srbi žive rasejani po celom svetu, crkva je ta koja ujedinjuje srpski narod, ma gde on bio:

  „Vera je ono što karakteriše i što sjedinjuje naš narod, i ovde, i u svetu. Svedoci smo da vera nikada nije umrla u srpskom narodu. Mnogi kažu da je to nešto što je bilo i prošlo. Nije istina. Događaji u Crnoj Gori najbolje nam govore da je, kada je udareno na ono što predstavlja temelj jednoga naroda, narod pokazao svoj otpor. To nam je velika uteha. Dokle živi vera, živeće srpski narod“, rekao je patrijarh.

  Crkva je, prema njegovim rečima, u najtežim prilikama stupala i vodila narod, tešila ga i davala mu nadu. Nevolje dolaze i prolaze, a narod je dočekao da bude oslobođen, zaključio je patrijarh.

  Šta je na večeri priređenoj u čast srpskog patrijarha poručio predstavnik srpskog naroda u Predsedništvu BiH RS Milorad Dodik, čitajte ovde.

  Tagovi:
  Dan Republike Srpske, Banjaluka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga