03:53 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  35268
  Pratite nas

  Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  U saopštenju OHR stoji da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

  Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno. Ponovivši da se ne protivi Danu RS ako se on organizuje i obeležava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je „poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu OHR.

  U saopštenju se dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati u celoj BiH.

  Incko u saopštenju dodaje da se u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine, kao i odnos između entiteta i države.

  „Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta — Federacije BiH i Republike Srpske. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom — dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Dodik“, ističe se u saopštenju.

  Incko naglašava da u skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH, i nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno.

  „Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti obavešten Savet bezbednosti UN“, navodi se dalje u saopštenju.

  Tagovi:
  Dodik, RS, bih, Incko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga