01:13 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  35186
  Pratite nas

  U saopštenju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o tome da će SB UN izvestiti o tvrdnjama da je RS država objavljene su zbunjujuće činjenice...

  Incko navodi da proslava Dana RS 9. januara predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

  Incko u saopštenju dodaje da se u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine, kao i odnos između entiteta i države.

  „U posljednjih nekoliko dana takođe smo često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države. Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi“, navodi, između ostalog, Incko u saopštenju objavljenom na sajtu OHR-a.

  © Foto : screenshot/OHR
  Tekst na sajtu OHR sa naslovom „Komentari OHR-a u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao Dana Republike Srpske“

  Incko, dakle, tvrdi da Bosna i Hercegovina nije sastavljena od dva entiteta (verovatno misleći na države, prim. ur.), iako je to jasno definisano Ustavom BiH, i dalje navodi da će člana Predsedništva BiH Milorada Dodika „tužiti“ Ujedinjenim nacijama zbog tvrdnji da je RS država, koja ima pravo na samoopredeljenje.

  Koliko je pažnje posvećeno saopštenju visokog predstavnika u BiH svedoči i činjenica da se na srpskoj verziji sajta navodi kako su „prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu podržali svi“, gde se verovatno misli na Dejton.

  Tagovi:
  BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga