08:22 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 145
  Pratite nas

  Vašington i Sofija sklopili su sporazum o saradnji u sferi odbrane iza leđa građana Bugarske, smatra predstavnik opozicione stranke „Alternativa bugarskog preporoda“ Rumen Petkov.

  „Veoma smo zabrinuti zbog činjenice da o obavezama i sporazumima koje je Bugarska preuzela na sebe u sferi nacionalne bezbednosti saznajemo od zamenika državnog sekretara SAD, a ne od bugarskih institucija. Kada je reč o saradnji u sferi odbrane, usaglasili smo ’mapu puta‘ u trajanju od 10 godina. ’Mapa puta‘ je usmerena na modernizaciju odbrambenih sposobnosti Bugarske. To se odvija iza leđa bugarskih institucija i građana ove zemlje“, rekao je Petkov.

  Prema njegovim rečima — Vlada Bugarske ne odgovara na pitanja koje konkretno obaveze zemlja preuzima na sebe kada je reč o usaglašenoj „mapi puta“, šta će time dobiti i koliko novca će biti utrošeno.

  Amerika se protivi izgradnji drugog kraka „Turskog toka“

  Zamenik američkog državnog sekretara Dejvid Hejl je prošle nedelje u intervjuu za Bugarski nacionalni radio rekao da su SAD i Bugarska uspele da se dogovore o formiranju „mape puta“ o saradnji u sferi odbrane u trajanju od 10 godina.

  Američki diplomata je rekao da se nada da će se nastaviti dijalog između američkog predsednika Donalda Trampa i premijera Bugarske Bojka Borisova po pitanju energetike, bezbednosti i odbrane.

  Hejl je tom prilikom istakao da se SAD protivi izgradnji drugog kraka „Turskog toka“, jer je projekat u potpunosti za Rusiju instrument pomoću koga može da podeli Evropu.

  „’Severni tok 2‘ i drugi krak ’Turskog toka‘ destabilizuju Ukrajinu, jer je to prilika za Rusiju da gasovodi zaobiđu teritoriju Ukrajine. Smatramo da je to za Rusiju još jedno sredstvo za vršenje političkog pritiska na Evropu i da na taj način doprinese nestabilnosti“, istakao je Hejl.

  Tagovi:
  Bugari, odbrana zemlje, odbrana, Borisov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga