19:16 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Desetine ljudi okupilo se pred zgradom nemačke ambasade u Sofiji u znak protesta protiv oduzimanja deteta koje sa porodicom živi u Hamburgu.

  Protesti u znak podrške roditeljima nestalog deteta održani su i u gradu Ruse, prenose bugarski mediji.

  Prema rečima učesnika demonstracija — devojčica od sedam meseci nezakonito je oteta njihovim sunarodnicima. Devojčica se već nedelju dana nalazi pod starateljstvom hraniteljske porodice.

  Zbog toga su se demonstranti obratili nemačkim socijalnim službama sa parolama: „Igrajte se igračkama, a ne budućnošću naše dece!“; „Deci je mesto u porodici!“; „Bugarska deca nisu na prodaju!“.

  Nemačka ambasada je izrazila nadu na pravedno razrešenje ove situacije i izjavila da podržava mirne proteste.

  Ranije je objavljeno da je mladom paru koji živi u Hamburgu socijalna služba oduzela ćerku zbog sumnji na zanemarivanje deteta i vršenje nasilja nad njim. Prema rečima roditelja — porodica je doživela saobraćajnu nesreću prilikom boravka u Mađarskoj krajem decembra, ali su lekari, uprkos molbama, odbili da pregledaju njihovu ćerku. Devojčica je primljena kod lekara već u Nemačkoj, kada joj je otkriveno krvarenje u mozgu i izvršena hitna operacija. Prilikom pregleda lekari su takođe primetili hematom na devojčicinom telu, koji je, prema njihovom mišljenju, dobila ranije, a ne u nesreći.

  „Lekari su posle operacije obavestili socijalne službe o potencijalnom nasilju u porodici“, izjavili su roditelji devojčice.

  Nakon urađene magnetne rezonance i rendgena lekari su takođe zaključili da su devojčicu udarali najmanje 10 puta, nakon čega je Agencija za zaštitu dece otela paru dete, a sada se slučajem bavi advokat roditelja.

  Tagovi:
  Nemačka, ambasada, protest, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga