16:34 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  12766
  Pratite nas

  Više hiljada Bokelja je krenula je u litiju od crkve Svetog Save u Tivtu. Ispred crkve moleban je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Ovo je do sada najmasovnija litija i moleban u Boki.

  Mitropolit Amfilohije je blagoslovio okupljene, napomenuvši da se nalaze pored Miholjske Prevlake, gde je Sveti Sava postavio prvog episkopa zetskog, kao i da spaljene Savine mošti svedoče da je ono što je Božije — večno i nerazorivo.

  „Svi sveti ljudi se opredeljuju za večno ljudsko dostojanstvo“, naglasio je mitropolit.

  Pomenuo je i mnoge mučenike koji su od „bezbožnika stradali u toku i nakon Drugog svetskog rata“.

  Tivat kreće na moleban
  © Foto : Mitropolija crnogrsko-primorska
  Tivat kreće na moleban

  „Čak i kada su bile okupacije i vršeni mnogi zločini, prihvatano je da je u imenu Božijem sud i pravda, i nije pozivano na skrnavljenje i otimanje svetinja Božijih. Prvi put se bezakonje gonjenja Crkve i otimanja hramova pretvara u zakon — to je veliki zločin“, kazao je Vladika.

  Kako je rekao — tražili su od Vlade i od Skupštine da ne čine to bezakonje, jer je to zasnivanje Crne Gore na duhu bogoubistva i bratoubistva.

  „Čak se ni bezbožnici poslije Drugog svjetskog rata nisu usudili da ovo čine, čime se unižavaju svi koji vjeruju i vidi se da je ogromna većina naroda protiv tog bezakonja. Narod poziva ovu vlast, koja kaže da je narodna, da se ukloni ovaj anticrkveni i antinarodni zakon. Ako posluša narod — potvrdiće da je narodna vlast. Ako insistira na bezakonju — ja, kao mitropolit, kažem: Dolje bezakona vlada! Ako je narodna — neka to potvrdi! U suprotnom — neka se skine sa narodne grbače“, poručio je mitropolit Amfilohije.

  Litija se kreće ka Tivtu
  © Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska
  Litija se kreće ka Tivtu

  Narod je odgovorio klicanjem: „Ne damo svetinje!“.

  Danas ranije su Tivćani počeli da se okupljaju kod kružnog toka između Kotora i Tivta i da se kreću ka crkvi Svetog Save u Tivtu.

  Tokom litije mogle su se primetiti crkvene zastave, prevlačke, odnosno zastave Miholjskog zbora, trobojke sa krstom i četiri slova „S“, zvanične zastave Srbije, zastave Srpske pravoslavne crkve i kosovsko-vučedolski krstaši.

  Narod kreće ka Tivtu
  © Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska
  Narod kreće ka Tivtu

  Hiljade Tivćana skandirali su srpstvu i jedinstvu Srpske pravoslavne crkv i poručili da su protiv Zakona o slobodi veroispovesti i odvajanju od Srpske crkve, javlja televizija „Ujedinjenje“.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  moleban, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga