16:04 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 241
  Pratite nas

  Izložba „Put do Pobede“ otvorena je večeras u galeriji „Novi hram“ u Sarajevu, u susret obeležavanju 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

  Tema izložbe je oslobođenje zemalja Jugoistočne Evrope od nacističke okupacije od strane Crvene armije, uz podršku narodno-oslobodilačkih i partizanskih pokreta tokom 1944. i 1945. godine. Posebno se naglašava oslobođenje teritorije Jugoslavije u jesen 1944. godine.

  Posetioci izložbe mogu da se upoznaju sa jedinstvenim arhivskim slikama i video materijalima iz fonda Državnog centralnog muzeja moderne istorije Rusije, Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije i Arhiva spoljne politike Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Veliki deo tih materijala je bio dugo pod oznakom „strogo poverljivo“.

  Izložba „Put do Pobede“ u Sarajevu
  © Foto : Ambasada Rusije
  Izložba „Put do Pobede“ u Sarajevu

  Izložbu, koja je deo šireg projekta „Put do Pobede: istorijski izvori svedoče“, organizovala je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Jevrejskog kulturno-prosvetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ Sarajevo, a na osnovu materijala Državnog centralnog muzeja savremene istorije Rusije.

  Izložbu je organizovala Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini
  © Foto : Ambasada Rusije
  Izložbu je organizovala Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini

  Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, član Predsedništva Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor fonda „Istorija domovine“ Konstantin Mogiljevki, potpredsednik Ruske akademije nauka Nikolaj Makarov, kao i predsednik Jevrejske zajednice Jakob Finci i predsednik društva „La Benevolencija“ David Kamhi.

  Izložba će biti otvorena do 23. januara.

  Tagovi:
  fašizam, izložba, Sarajevo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga