00:10 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 083
  Pratite nas

  Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković ocijenio je da se protesti u organizaciji Srpske pravoslavne crkve koriste kao negacija crnogorskog državnog bića i identiteta, ali i Crne Gore kao nezavisne države.

  Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti i dešavanja koja su usledila nakon njegovog usvajanja, Bošković je rekao da se galama nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

  „Upravo ovi protesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva se koriste kao negacija državnog bića i identiteta Crne Gore i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinaca koji govore da će se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda celokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi veroispovesti, već je ova kampanja usmerena na negaciju Crne Gore kao nezavisne države i Crnogoraca kao nacije“, rekao je Bošković u „Jutarnjem programu“ RTCG.

  Bošković im je poručio da je zakon stupio na snagu, da neće biti povučen i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Marković, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

  „I pre usvajanja zakona samo SPC nije bila registrovana, jer je želela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da će se Mitropolija dozvati pameti i da će videti da zakon nije usmeren protiv nje, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori“, rekao je Bošković.

  Komentarišući litije i molebane koji se održavaju širom Crne Gore, Bošković je kazao da je demokratsko pravo Mitropolije da ih organizuje, sve dok su skupovi mirni i dok šalju mirne poruke.

  On je rekao da država neće otimati manastire i da želi da to pitanje uvede u red i reši na moderan način, kao sve evropske države.

  „Svi moramo biti svesni da je Crna Gora nezavisna država i kao takva ona uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze verskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. godine. Radilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih međunarodnih adresa, među njima i Venecijanske komisije. Ono što treba naglasiti je da je taj zakon iskorišćen kao okidač za sprovođenje raznih malicioznih aktivnosti protiv Crne Gore i ono što je specifično jeste da imamo prvi put neskriveno mešanje državnih organa Srbije i njihovih funkcionera u politička pitanja Crne Gore“, rekao je Bošković.

   

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, Predrag Bošković, SPC, protesti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga