06:48 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  24329
  Pratite nas

  Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesec ni druga nebeska tela, piše u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak na sednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

  Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

  U ugovoru stoji i da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

  „Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska“, izjavio je Mirko Šarović, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH, preneo je Tanjug.

  „Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste“, naveo je Šarović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga