22:06 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 841
  Pratite nas

  Oko deset hiljada vernika koji su bili predvođeni episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i sveštenstvom Eparhije prošli su jutros, nakon svete Liturgije, od manastira Đurđevi Stupovi, kroz Berane, do mosta na Limu, gde je obavljeno veliko vodoosvećenje reke i Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

  Na obalama Lima učesnike je dočekalo na hiljade žitelja Berana, koji su u prazničnom duhu i hrišćanskoj ljubavi pozdravili učesnike drevne svetkovine plivanja za Časni krst.

  Prvi do Krsta je doplivao devetogodišnji Aleksandar Ralević. Njemu je, zajedno sa ostalim učesnicima kojih je bilo preko 60, čestitao preosvećeni episkop Joanikije.

  „Bravo sokole! Srećno našem novom pobjedniku i svima na zdravlje koji su plivali za Časni krst. Srećan praznik. Bog se javi!“, blagoslovio je Bogojavljensko sabranje Vladika budimljansko-nikšićki.

  Svi učesnici današnjeg viteškog nadmetanja nagrađeni su medaljama sa grbom Srpske pravoslavne crkve i drugim prigodnim darovima.

  U proslavljanju velikog praznika Krštenja Gospodnjeg, učestvovalo je skoro cijelo Berane, najprije molitveno u Liturgiji, a potom u litiji, vodoosvećenju i Bogojavljenskom plivanju za Časni krst.

  Zajedničarenje je nastavljeno u manastiru Đurđevi Stupovi, gdje je za sabrani vjerni narod pripremljeno posluženje.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga