09:05 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 1920
  Pratite nas

  Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali je poručio da premijer Duško Marković ne može da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog.

  „O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima deluje na to bezakonje i da se ono promeni — to je u redu“, rekao je Amfilohije u intervjuu za „Večernje novosti“.

  Međutim, on je istakao da je „ista stvar“ voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da „oni stave pod znak pitanja to bezakonje“.

  Mitropolit je povodom izjave premijera Markovića da je on jedina adresa za razgovor istakao da razgovarati s njim znači razgovarati sa SPC.

  „Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja“, rekao je Amfilohije.

  On je podsetio da su „mitropoliti bili gospodari Crne Gore“ i istakao da je „Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija“ i da je Mitropolija nezamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crkve.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga