20:25 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 124
  Pratite nas

  Bugarsko Ministarstvo odbrane objavilo je tender za nabavku 12 mini i dva mala bespilotna sistema (UAS).

  Nabavka će biti izvršena između 2020. i 2024. po ukupnoj procenjenoj ceni od 12,66 miliona evra, uključujući PDV.

  Za nabavku mini UAS (svaki sastavljen od zemaljske kontrolne stanice i tri bespilotne letelice – UAV) odobren je ukupno 5,51 milion evra, što omogućava nabavku tri sistema godišnje u 2020. i 2021. godini, uz dalju nabavku od po dva godišnje u periodu 2022-2024, prenosi „Tango siks“.

  Mini UAS, koji zahteva Ministarstvo odbrane, trebalo bi da ima bespilotne letelice mase ne veće od sedam kilograma i da bude opremljeno optoelektronskim sistemom koji sadrži kolor TV kameru i nehlađenu termalnu kameru, trebalo bi da ima autonomiju leta ne manje od 1,5 časova i operativni dolet od najmanje 10 kilometara pri obezbeđivanju osmatranja i video-prenosa u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebalo da bude najmanje 20 km.

  Nabavka malih UAS bi trebalo da se realizuje isporukom po jednog sistema godišnje (jedna zemaljska stanica i minimum tri BPL) 2020. i 2021. godine, Ministarstvu odbrane i u tu svrhu je obezbeđen budžet od 7,15 miliona evra.

  Tenderska tehnička specifikacija za male UAS zahteva nabavku bespilotnih letelica koje imaju optoelektronski/infracrveni osmatrački sistem opremljen laserskim daljinomerom i minimum jednim sistemom SAR/GMTI.

  BPL bi trebalo da ima maksimalnu poletnu masu od 150 kilograma, autonomiju leta ne manju od pet časova i operativni dolet ne manji od 50 kilometara pri osmatranju i video-prenosu u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebalo da bude najmanje 120 kilometara, preneo je B92.

  Poziv za podnošenje ponuda i učešće u pregovaračkom procesu poslat je na adrese 24 lokalne i međunarodne kompanije.

  Rok za podnošenje ponuda Ministarstvu odbrane u Sofiji je 13. februar.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga