11:58 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (481)
  0 1772
  Pratite nas

  U trenutku kada je predsednik Crne Gore Milo Đukanović imao sastanak u Tivtu sa lokalnim odborom Demokratske partije socijalista, na kojem je litije koje se već mesec dana organizuju po celoj Crnoj Gori nazvao „pokretom ludaka“, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je litiju od više od 10.000 ljudi u susednom gradu Budvi.

  Od Crkve Svetog Tome u Bečićima i manastira Podlastva u Lastvi krenula je litija do Crkve Svete Trojice u budvanskom Starom gradu. Litiji su se pridružili i vernici iz Paštrovića koju su krenuli od manastira Praskvica. Litija se nastavila do Mediteranskog sportskog centra u Budvi, gde se održala Svetosavska akademija.

  Mitropolit se obratio prisutnima, rekavši da su litije hod ljubavi i da u njemu nema politike ni partija, to je nešto najozbiljnije i najdublje što se događa u Crnoj Gori u poslednja dva veka. „Oni koji to ne mogu da vide, oni su slepi kod očiju“, dodao je.
  „Ovaj narod se probudio! To trebaju da vide oni koji su na vlasti, ovo je iz dubine narodne duše izraslo“, poručio je mitropolit, u nadi da će što pre shvatiti i prihvatiti da kontroverzni Zakon o veroispovesti nikome ne donosi dobro. 

  Svečanosti su prisustvovali i predsednik opštine Marko Bato Carević, istoričar Miloš Ković i mnogi drugi.

  Herceg Novi

  Pored Budve, i trg u Herceg Novom sinoć je bio mali da primi sve one koji su želeli da prisustvuju Svetosavskoj akademiji.

  Bijelo Polje

  U Bijelom Polju se tradicionalno svake godine održava velika Svetosavska akademija, kojoj prisustvuje vladika budimljansko-nikšićki Joanikije. Sportska sala koja može da primi više hiljada ljudi, bila je krcata.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (481)
  Tagovi:
  Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga