03:24 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  13207
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je spreman da se sastane sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji ga je pozvao na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti.

  On je u odgovoru na taj poziv, koji je objavio podgorički list „Dan“, rekao da se nada da je Marković iskreno opredeljen za „konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu“, prenosi portal CDM.

  „Spremni smo da se sastanemo sa vama, sa nadom da ste iskreno opredeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, koje su vama i čitavoj javnosti dobro poznate, kako bi se povratio mir i spokoj među pravoslavne vernike i sve pravdoljupce u Crnoj Gori“, naveo je mitropolit Amfilohije u pismu.

  Tek nakon rešenja tog pitanja, rekao je mitropolit Amfilohije, može se otvoriti dijalog radi rešavanja drugih složenih pitanja, poput pitanja restitucije imovine verskih zajednica nakon Drugog svetskog rata.

  Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović
  © Sputnik
  Neophodno je ukinuti zakon ili diskriminatorske odredbe u njemu...

  Tek posle toga može se otvoriti i dijalog za pripremu Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

  Problem je postojeći zakon, a ne nepostojeći ugovor

  Mitropolit podseća i na to da je poziv Mitropolije za javni i institucionalni dijalog uvek bio otvoren, ali ga je do sada vlast Crne Gore ignorisala, uz konstataciju da Vlada sada poziva na dijalog kako bi se pripremio temeljni ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

  „Žao nam što to moramo da kažemo, ali vi očigledno ne želite da vidite da postojeći Zakon, a ne nepostojeći ugovor, predstavlja uzrok aktuelnih društvenih problema, a o posledicama da ne govorimo. Iz tog razloga, ti ozbiljni problemi se ne mogu rešiti i prevazići zajedničkim sagledavanjem najboljih rešenja za primenu ovog bezakonog zakona“, navodi Amfilohije.

  Amfilohije se u pismu osvrnuo na Markovićeve tvrdnje da donošenje zakona neće izazvati nove podele u pravoslavnom svetu, navodeći da je ona „u suprotnosti sa realnošću“, o čemu svedoče okupljanja velikog broja građana.

  On dodaje i da ne može da se složi sa tvrdnjom da je „propis usaglašen sa savremenim evropskim standardima“, jer njegova sadržina i cilj, kako kaže, svedoče suprotno.

  „Ovo se posebno odnosi na odredbe kojima se negira i likvidira viševekovni neprekinuti istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinska prava prvenstveno naše crkve, ali i drugih verskih zajednica. Iz tog razloga, nikako se ne može prihvatiti vaša tvrdnja u dopisu da Zakon ne uklanja samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kom smo se zatekli“, navodi mitropolit Amfilohije.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga