22:16 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 1520
  Pratite nas

  Roditelji dece koja su crtala Štrumpfove na trobojci nisu na današnjem sastanku sa direktorkom škole uspeli da iznesu svoj zahtev da se suspendovana učiteljica Rada Višnjić odmah vrati u školu.

  Direktorka OŠ „Jugoslavija“ u Baru Biljana Vukmanović nije želela da pregovara, jer se u školi pojavila manja grupa roditelja.

  Kako Sputnjik saznaje — ona je, pored toga što zahteva da na sastanak dođu svi roditelji, od njihovih predstavnika zatražila da se u međuvremenu ne obraćaju medijima.

  Veliki Štrumpf na srpskoj trobojci - čas likovnog u petom razredu OŠ Jugosalvija u Baru.
  © Foto : Prava Crna Gora
  Veliki Štrumpf na srpskoj trobojci — čas likovnog u petom razredu OŠ „Jugoslavija“ u Baru.

  Roditelji traže hitan povratak učiteljice

  Od suspendovane učiteljice Rade Višnjić dobili smo informaciju da roditelji očekuju da se slučaj završi u interesu dece u naredna 24 sata, odnosno da se ona odmah vrati na nastavu i izvede generaciju.

  „Nisu svi bili u prilici da dođu na sastanak danas, ali će sigurno doći na sledeći, jer su složni“, kaže ona za Sputnjik.

  Nadbiskup i hodža na potezu

  Dodaje da će podršku u slučaju u kome najviše trpe deca koja pate zbog njene suspenzije zatražiti od barskog imama, ali i od nadbiskupa, jer, kako kaže — oni su svedoci da se više od tri decenije zalaže za dobre odnose u multinacionalnom Baru.

  „Nadam se dobrom ishodu, da će me razumeti, jer u Baru tri vere žive ravnopravno, ja to osećam punih 30 godina. Ima jedna divna poslovica koja kaže ’nema Bara do cara‘, znači — u Baru nikada niko nije dozvolio da se širi nacionalizam. U ovom slučaju želim da nas i oni brane, decu, ali i roditelje od napada da je ovde reč o nacionalizmu. Želim podršku da se objasni da čak ni grupa ’Ne damo svetinje‘ na Fejsbuku u kojoj su objavljeni radovi nije politička, nego verska“, kaže Višnjićeva.

  Osnovna škola Jugoslavija u Baru
  Osnovna škola "Jugoslavija" u Baru

  Ona je gotovo sigurna da će je dobiti, jer su predstavnici drugih vera u Crnoj Gori i u slučaju spornog Zakona o slobodi veroispovesti, koji preti da otme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pokazali da su uz istinu i pravdu, svojim učešćem u litijama i molebanima.

  Povratak na posao — pitanje časti

  „Oni će sigurno razumeti o čemu se u ’slučaju Štrumpfovi‘ radi, jer jasno je da se u školi ne bavim politikom, niti veličam jednu naciju; očekujem njihovu javnu podršku“, kaže Višnjićeva.

  „Ovde više nije u pitanju moj posao, već moja čast. Neću da pljunem na ono što sam radila 30 godina, šireći bratstvo i jedinstvo. Svedok sam borbe muslimana i Albanaca da budu u odelenju kod mene prilikom prijema u prvi razred, zato što učiteljica Rada ne pravi razliku među ljudima“, ističe suspendovana učiteljica Rada Višnjić.

  Ona je sklonjena sa nastave dok protiv nje traje disciplinski postupak, jer je dečje radove sa srpskom trobojkom objavila na internetu.

  Roditelji traže da se vrati na nastavu, jer su, kako kažu, deca rastrojena i u šoku, pate za najdražom učiteljicom, koja ni za šta nije kriva.

  Štrumpf na trobojci
  OŠ Jugoslavija
  Štrumpf na trobojci

  U multietničkom Baru, četvrtina dece u razredu su muslimani, a Višnjićeva ima i podršku roditelja dece katolika.

  Progonjenu učiteljicu podržali su i prosvetni radnici koji su takođe bili žrtve režima u Podgorici, jer su tražili da srpski jezik ostane u školama u Crnoj Gori.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  podrška, roditelji, Veliki Štrumpš, sastanak, škola, suspenzija, učiteljica, Bar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga