17:49 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  58579
  Pratite nas

  Gostujući u emisiji „Teleskopija“ na RTCG, predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da veruje da će do doći dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti.

  Međutim, Đukanović je istakao da tu nema mnogo prostora jer država „neće pristati na ucene, prenosi portal IN4S.

  On je naglasio da se vara svako ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija naterati državu na kapitulaciju, uz komentar da je to „gubljenje vremena“.

  Predsednik Crne Gore je ocenio da SPC, time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da tako pošalje poruku da je Crna Gora i dalje teokratska država.

  „Ko god se opredelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo ili ga planira u ovoj zemlji, mora razmišljati da li će da mu ostavi srednjovekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru ili građansku državu, državu u kojoj će svi građani i sve verske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj… Kada prvi put pristane na ucenu, država je sebi potpisala kapitulaciju“, naglasio je Đukanović.

   

  On smatra da ovde nije reč o zakonu i imovini, nego o državi.

  Zakon je, kako kaže, identifikovao tri linije udara na vrednosti u Crnoj Gori, a prva linija je crkvena.

  „SPC u Crnoj Gori ne želi da se registruje zbog tvrdnje da je ona stvarala Crnu Goru, da je starija od Crne Gore i da stoga nema potrebe za njenom registracijom. Nepoznato je u istoriji ljudske civilizacije da je crkva stvarala državu, rekao bih da je gotovo bez izuzetka obrnuto. SPC pokušava da napravi presedan“, kaže Đukanović.

  „Ovu državu Srpska crkva ne da nije stvarala nego je učinila sve što je bilo u njenoj moći da ove države ne bude“, dodaje on.

  „Crkva želi da nam pošalje poruku da se vraćamo u srednji vek. Druga linija je delovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori. Oni svaku priliku koriste da preuzmu vlast mimo demokratske volje građana i da iz te pozicije menjaju karakter države Crne Gore. Oni su neko ko neskriveno svojata litije koje organizuje SPC. Jedan od lidera Andrija Mandić rekao je da su to njihovi protesti. Njihova poruka je da nam treba Crna Gora u kojoj će se vlast uzimati sa ulice, ne treba nam demokratska Crna Gora“, rekao je on.

  Treća linija udara na demokratsku, multietničku i proevropsku Crnu Goru, kaže Đukanović, jesu ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz našeg okruženja, sa centralom u Srbiji, ali i ne samo tamo.

  „Možemo primetiti da je ima i na drugim adresama u regionu. Oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena i da nema prava da donosi zakone“, kaže Đukanović.

  Nije ugrožena bezbednost i stabilnost Crne Gore, pokazala je da je suštinski demokratska država, rekao je predsednik DPS-a. 

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  Milo Đukanović, zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga