11:36 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 4265
  Pratite nas

  Na mrežama se pojavilo obaveštenje direktora gimnazije „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju Nebojše Rovčanina, u kojem se zabranjuje učenicima da učestvuju u litijama, pod pretnjom kazni.

  Kako se navodi u saopštenju, deca ne treba da se „zloupotrebljavaju za verska i politička okupljanja“.

  Da li je ovo obaveštenje stiglo iz Ministarstva prosvete ili je samo pojedinačna odluka škole, ostaje nepoznato.

  „Bjelopoljske novosti“ su objavile otvoreno pismo roditelja upućeno direktoru škole, u kojim se izražava negodovanje odlukom škole.

  Otvoreno pismo roditelja učenika Gimnazije Miloje Dobrašinović:

  Dobili smo obavještenje od naše djece da ste na oglasnoj tabli postavili jedno neprimjereno upozorenje.
  Sadržaj vašeg upozorenja ne odgovara gimnazijskom obrazovanju, a po tonu podsjeća na albanski školski sistem u vrijeme Envera Hodže.
  1. Ne slažemo se sa političkom manipulacijom djece, bez obzira da li u tome učestvuju pojedini profesori ili uprava škole. Sa ovim upozorenjem ste se stavili u ulogu ozbiljne političke manipulacije sa prijetnjom sankcionisanja.
  2. Podsjećamo da škola postoji zbog đaka, a ne zbog uprave, pa vas molimo da svoju energiju usmjerite u poboljšanju uslova u njoj i obrazovnog sistema i da u buduće ne vrijeđate vjerska osjećanja djece.
  3. Svu odgovornost za pojedinačan izostanak djece sa nastave preuzimamo mi, njihovi roditelji, a časove ćete opravdavati onako kako vam kažemo. To je naša roditeljska dužnost i pravo.
  4. Škola nije ideološka, a rukopis obavještenja podsjeća na politički rukopis čiji izvor zbog pristojnosti nećemo navesti. Škola je čak i onih za koje mislite da su manje vrijedni, a zapravo je jedino njihova – đačka !“

  Prošlog četvrtka, veliki broj dece je napustio časove kako bi se pridružio litiji koja je krenula od Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla do Crkve Svetog Nikole.

  Zna se samo da su u susednoj, Mešovitoj srednjoj školi, zakazani roditeljski sastanci povodom litija.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga