05:30 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  44112
  Pratite nas

  Profesor Gimnazije „Petar Prvi Petrović Njegoš“ u Danilovgradu Jugoslav Blagojević izborio se za upotrebu ćirilice u školi, a što je, kaže, još važnije, sada je pobedio i sistem koji zatire sve što je srpsko.

  Danilovgradska gimnazija poznata je po tome što njeni učenici performansima obeležavaju svaku godišnjicu NATO bombardovanja otkad zvaničnog spomena države na taj događaj nema.

  Profesor Jugoslav Blagojević kaže da je njegov progon počeo s dolaskom nove direktorke u školu, a poklopio se sa progonom ćirilice iz crnogorskog školstva, pa i iz Gimnazije u Danilovgradu.

  „Profesor, pedagog, prijatelj, Jugoslav Blagojević“, podrška maturanata najdražem profesoru.
  © Foto : Učenici gimnazije u Danilovgradu
  „Profesor, pedagog, prijatelj, Jugoslav Blagojević“, podrška maturanata najdražem profesoru.

  Kako je profesor pobedio antisrpski sistem

  Ovo je njegova priča:

  „Sve što se dešavalo pokazalo je da je direktorka Nataša Latković imala nalog od ministra prosvete Damira Šehovića da spreči performanse učenika kojima su branili ćirilicu i obeležavali godišnjicu NATO agresije u našoj školi. Smatrala je da sam ja jedan od glavnih organizatora, ako ne i glavni organizator tih aktivnosti“, priča nam Blagojević.

  Pokušavajući da se tome odupre, profesor je krenuo od benignog zahteva — da se saopštenja učenicima i profesorima štampaju i na ćirilici. Pošto nije bilo razumevanja za usmene i pismene zahteve, odlučio je da ne dozvoli čitanje saopštenja na svojim časovima dok škola ne počne da ih štampa i na ćirilici.

  „Zbog toga je usledio disciplinski postupak, sa očitom namerom da me udalje iz škole. Međutim, sledila je odlučna reakcija mojih sadašnjih i bivših učenika, kao i građana Danilovgrada, koji su stali u moju zaštitu, na čemu sam im neizmerno zahvalan, pa je disciplinski postupak okončan mojim kažnjavanjem sa umanjenjem plate, dva meseca po 15 odsto“, kaže kažnjeni profesor.

  Profesor Blagojević na optuženičkoj klupi. Saslušanju su prisustvovali i roditelji.
  © Foto : Učenici gimnazije u Danilovgradu
  Profesor Blagojević na optuženičkoj klupi. Saslušanju su prisustvovali i roditelji.

  Preokret na Višem sudu

  Međutim, nije se mirio s tim da bude kažnjen što se bori za ono što mu garantuje Ustav Crne Gore. Obratio se ombudsmanu i Prosvetnoj inspekciji, koja je direktorki naložila da je obavezna da poštuje ravnopravnost ćiriličnog pisma. Podneo sam i tužbu Osnovnom sudu u Danilovgradu i tražio poništenje odluke škole o disciplinskom postupku, objašnjava Blagojević.

  „Sudija Nina Radunović je kao pravi partijski DPS-a sudija presudila, čak dva puta, prihvatajući argumente direktorke, ali je sudija Višeg suda u Podgorici Verica Sekulić dokazala da još ima časnih sudija u crnogorskom pravosuđu, koje sude po zakonu, te je donela jedinu ispravnu odluku, prihvatajući sve moje zahteve iz tužbe“.

  Ovo je konačna sudska presuda na koju više nema žalbe, pa je direktorka, odnosno škola, u obavezi da plati sudske troškove, odnosno da omiljenom profesoru matematike u Danilovgradu vrati novac oduzet od plate, sa odgovarajućom kamatom.

  Odluka Višeg suda u Podgorici koja je dostavljena profesoru Blagojeviću.
  © Foto
  Odluka Višeg suda u Podgorici koja je dostavljena profesoru Blagojeviću.

  Litije mogu da utiču

  Blagojević ne krije zadovoljstvo što je odluka Višeg suda u Podgorici došla upravo u ovom trenutku. A odluku Višeg suda smatra izuzetno važnom, jer će zaključak iz ovog postupka moći da se koristi u narednim, kojih će, kaže, sigurno biti, jer vlast proganja sve što je srpsko.

  „Ovo što sam doživeo nije ništa u odnosu na ono što su doživeli profesori iz Nikšića pre izvesnog vremena, kada je njih 27 ostalo bez posla zato što nisu prihvatili preimenovanje srpskog jezika u crnogorskim školama. Takođe se nadam da će protesti, odnosno litije koje se sada organizuju, a koje su biblijskih razmera, pravo čudo božje, dovesti do neke reakcije. Da ne mogu proći bez posledica po dosadašnju vlast“.

  Profesor Blagojević nedavno je pružio podršku koleginici iz Bara, Radi Višnjić, čiji su đaci na času likovnog crtali štrumpfove na trobojci, jer smatra da je još jedna žrtva režima iz Podgorice.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  srpsko, ćirilica, pobeda, Podgorica, Viši sud, suspenzija, Jugoslav Blagojević, profesor, Danilovgrad, Gimnazija Petar Prvi Petrović Njegoš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga