12:41 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  22203
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH „flagrantni državni udar“, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju, prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

  Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan Član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske. Ustavni sud smatra da je reč o „isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine“.

  Narodna skupština je prošle godine usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

  Citirajući član Ustava BiH, prema kojem ta država funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama, Dodik je istakao:

  „U prevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH“, jasan je Dodik.

  Dodik je istakao da „državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu ‚država‘ ili ‚republika‘, niti bilo koju drugu“.

  „Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zemljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima“, kazao je Dodik.

  Istakao je da je ustavni osnov za poslednju odluku Ustavnog suda potpuno neprihvatljiv, te je stoga, kazao je, potrebno da institucije Republike Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske.

  Naglasio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Republike Srpske neće izostati.

  „Ovo je naša ‚crvena linija‘ za pravosudni aparat BiH, koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rešenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike, pa sve do teritorije“, kazao je Dodik, prenela je RTRS.

  Konstatujući da se Ustavni sud BiH ne ponaša kao sud, Dodik kaže da odluke tog suda sugerišu da je Ustavni sud BiH postratna jedinica muslimana, koja treba u sudnici da završi ono što muslimani nisu mogli u ratu.

  „Kad je već tako, neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zagarantovana prava, kao što smo se borili za Republiku Srpsku“, poručio je Dodik.
  Tagovi:
  Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, teritorija, držano zemljište, imovina, ustavni sud BiH, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga