05:43 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (584)
  0 845
  Pratite nas

  Zakon o slobodi veroispovesti koji je donela Crna Gora daje pravni okvir za nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve, to je nova vrsta totalitarizma i u direktnoj je suprotnosti sa mnogim načelima na kojima počiva EU, izjavio je Drago Pilsel, poznati hrvatski teolog, urednik i borac za ljudska prava.

  Pilsel je u Ljubljani, na predavanju u organizaciji Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), rekao da na taj način Crna Gora sama sebi postavlja prepreke na putu ka EU, prenosi slovenačko „Delo“.

  Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori uznemirio je vernike Srpske pravoslavne crkve. Među onima koji već sedmicama redovno protestuju protiv zakona nisu samo Srbi, već i mnogi Crnogorci i drugi, uključujući i muslimane“, kazao je Pilsel.

  Kako je dodao, predsednik Crne Gore Milo Đukanović se, nasuprot pravilima razdvajanja crkve i države, upustio u osnivanje „crnogorske pravoslavne crkve“, „nastavljajući komunističku tradiciju, koja je na sličan način posle Drugog svetskog rata gledala na crkvu“.

  „Ovaj zakon je nova vrsta totalitarizma kojim država želi da potčini sve verske zajednice. To je podređivanje crkve radi pljačke, jer odlazak sa vlasti neće značiti samo odlazak u opoziciju, već, kao i u slučaju Ive Sanadera, odlazak u zatvor“, rekao je Pilsel.
  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (584)
  Tagovi:
  protesti, zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora, Drago Pilsel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga