07:34 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  51153
  Pratite nas

  Ambasada SAD je reagovala povodom odluke Republike Srpske da ubuduće ne sarađuje u radu i odlučivanju zajedničkih institucija BiH, dok ne bude donesen novi Zakon o Ustavnom sudu, u kojem ne bilo bilo stranaca.

  Američka ambasada je pozvala, kako se navodi, „sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze“.

  Komentarišući tu odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz Ambasade su kazali da je Ustavni sud BiH konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.

  „Tek treba čuti celovitu informaciju, o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjaluci. Poštovanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo, već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi“, naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u ponedeljak odluke Ustavnog suda BiH biti tema na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

  Tagovi:
  Sarajevo, Ambasada SAD, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga