13:31 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  214420
  Pratite nas

  Predstavnici Episkopskog saveta Crne Gore predali su crnogorskom premijeru Dušku Markoviću predlog izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

  Razgovori će biti nastavljeni, kako je saopšteno, posle sastanka delegacije Episkopskog saveta i Vlade, na ekspertskom nivou.

  Sastanak delegacije Episkopskog saveta Crne Gore i crnogorske Vlade održan je u Podgorici na poziv premijera Duška Markovića. Trajao je pet sati, a po završetku je objavljeno zajedničko saopštenje.

  Kako je saopšteno, sastanak je „okončan u duhu međusobnog uvažavanja, uz ocenu obe strane da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi“.

  ​„Obe strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona, a ne o njegovoj primeni, jer po mišljenju Crkve, Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima“, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

  ​Predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

  „Vlada je primila k znanju ovu inicijativu, ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona, nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem“, stoji u saopštenju.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, sastanak, Duško Marković, Mitropolit Amfilohije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga