16:13 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 3054
  Pratite nas

  Litije i ono što se sada dešava u Crnoj Gori po mnogo čemu liče na ono kada čitamo „Gorski vijenac“ na Njegoševe sabore o Trojičinu danu i Maloj Gospojini, tj. na Njegoševo kolo koje se pjeva iz glave cijelog naroda, kazao je vladika budmljansko-nikšićki Joanikije na predavanju u Srpskoj kući u Podgorici.

  On je primjetio da se i na primjeru Crne Gore pokazalo da je duhovnost jača od genetike, i kada se duhovnost našla ugrožena, onda se to rasplamsalo i objedinilo narod kao nikada.

  „Svak‘ je pokušavao da naš narod zavadi vjekovima. Austrougarska monarhija imala je zvanični plan da zavadi Cetinje i Beograd. Zatim planovi da bude što veća Albanija i što manja Srbija… Ipak, naš narod nije se još razdijelio i na ovim litijama došlo je do velikog izmirenja“, kazao je Joanikije.

  On je dodao da u litijama ima nešto eshatološko, te da ovo nije samo istorija, već da se u Crnoj Gori dešava nešto biblijsko.

  „Vladika Teodosije, kada je bio na litijama, rekao je da nikada nije imao ljepši osjećaj vaskrsenja kao na litiji u Nikšiću. Uvjeren sam da sa našom djecom i našim narodom uporedo idu i Božiji anđeli“, rekao je vladika Joanikije.

  Ovo je refleks iz kostiju naših predaka koji su za vjeru živjeli, stradali i krv prolivali

  On je ukazao i na to da vlast koja je preuzela poteze otimanja svetinja hoće ne samo da otme svetinje, već da zatre i vjeru i narod, te da nema nikakve sumnje da je to jadan zli naum.

  „Ovo je božanski momenat koji nas je sabrao. Ovo je refleks iz kostiju naših predaka koji su za vjeru živjeli, stradali i krv prolivali.“

  „Nemam šta da kažem pošteno rečeno što se tiče razgovora (sa Vladom). To su razgovori kao razgovori naših predaka u teškim vremenima sa agama i begovima. ’Ajde ipak su to naši ljudi, ali ima tu mnogo nepovjerenja i nisu oni odustali ni od čega. To je kad neko želi nekome da otme dom i kuću. On mu uzima dostojanstvo, život, čast i sve. To je više od materijalnog bogastva“, dodao je vladika.

  Joanikije se osvrnuo i na riječi predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, koji je mošti Svetog Vasilija Ostroškog nazvao „kostima“.

  „Ovaj naš neobrazovani predsjednik i čovjek spaljena duša što se tiče duhovnosti i kulture — on je rekao: ’Kosti‘.“

  „Naš narod i vjerujući i nevjerujući ako je ikada nekog poštovao onda je to Sveti Vasilije. Živi svetac sigurno nas danas predvodi. On nas je onako okupio u Nikšiću, uzeo na sebe ono zlo vrijeme. Težega dana nije bilo od onog nevremena u Nikšiću. Svi su se skvasili do gole kože. Da su se negdje drugo skvasili većina bi se porazbolijevala, ali niko se nije razbolio i koliko ja znam to je čak bila kao neka banja, a posle nam je Bog poslao lijepo vrijeme i svečanosti koji su zaista Božji dar i blagoslov i ove litije zadivile su ne samo naš i srpski narod nego cio svijet“, kazao je vladika Joanikije.

  On je upozorio i da samo vlast može na litijama nešto da podmetne i da se ne treba suzdržavati i kazati da je to tako.

  „Jedino ukoliko bi se dogodili neki incidenti to će vlast da inscenira“, poručio je vladika.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga