09:03 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (754)
  0 3427
  Pratite nas

  U Nikšiću se i večeras održala litija povodom kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti. Moleban je služio, a zatim i predvodio litiju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Na čelu litije je bio i episkop Karakasa i Južne Amerike Ruske zagranične crkve Jovan.

  Amfilohije je kazao da je glas naroda glas Božiji i da se upravo taj narod sabira ovih dana u Crnoj Gori.

  „Oganj vere, oganj ljubavi, oganj pravde, pravdoljublja se rasplamsao, pepeo se razmakao i evo oganj Božije vere i narod Božiji je zablistao u Crnoj Gori. Prošao sam ovaj svijet, ovakvog naroda nećete naći ni na sjeveru, ni na jugu, ni na istoku. Ovaj narod koji ne da svetinje, čuva obraz, dušu i postaje istinski Božiji narod koji se temelji na stegi Svetog Petra Cetinjskog, na njegovom zakonu“, kazao je Amfilohije.

  On je dodao da umesto da se vratimo zakonima Svetog Petra, zakoniku knjaza Danila, Bogišićevom zakonu koji je pravio normalnu razliku između imovine crkvene i državne i kraljevske porodice, danas se donose zakoni koji su nastavak otimanja imovine.

  „Ovaj zakon koji je sad donijet je zakon koji se rodio iz bratoubilaštva i bogoubilaštva. Veliki je Božiji dar da se narod probudio koji nije izgubio dušu, obraz i osjećanje za svetinju. Narod Božiji kad progovori, to je reč istine i pravde. Bilo bi mnogo značajno da zakoni koji su donese na duhu bratoubilaštva i bogoubilaštva da što prije budu uklonjeni“, istakao je Amfilohije.

  Ocenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih.

  „Oni bi trebali da vide ovaj narod. Ako su narodna vlast, morala bi vlast da čuje glas naroda. Nadamo se da će i ovi koji su donosili bezakoni zakon, da će taj zakon ukloniti da spasu obraz Crne Gore, Vlade Crne Gore, obraz predsednika Crne Gore, obraz ove države. Obraz Crne Gore je najbitniji od svega“, zaključio je Amfilohije i najavio da će se litije za spas i očuvanje svetinja nastaviti.

  Prema nekim procenama, okupilo se čak 50.000 ljudi.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (754)
  Tagovi:
  Crna Gora, Nikšić, Mitropolit Amfilohije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga