06:11 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  51113
  Pratite nas

  Ovo što rade politički predstavnici Republike Srpske put je ka destabilizaciji, izjavio je novinarima u Sarajevu član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionisati, poručio je on.

  Komentarišući zaključke koji su predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH, Džaferović je naglasio da RS i njeni zvaničnici imaju veliki interes da se ostane pri strogom pridržavanju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne naprave ni jedan potez kojim bi se on ugrozio, prenosi Tanjug pisanje sarajevskog portala Kliks.

  "Republika Srpska nastala je Dejtonskim mirovnim sporazumom bez obzira na počinjeni genocid, masovne zločine, etničko čišćenje na području tog bosanskohercegovačkog entiteta i to kako bi se uspostavio mir i dala šansa državi da se reintegriše u miru. Kao teški dejtonski kompromis nastao je entitet Republika Srpska", smatra Džaferović.

  Međutim, kako kaže, politički predstavnici tog entiteta idu u potpuno obrnutom smeru, zbog čega ih poziva da to ne rade i da strogo poštuju Dejtonski mirovni sporazum i obaveze koje iz njega proizilaze.

  Prema njegovim rečima, insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionisati pa je Džaferović najavio da se to neće nikada prihvatiti.

  "Radi se o ozbiljnoj situaciji i mi je kao takvu vidimo. Ne vidimo je kao samo običnu politizaciju, mada i toga ima, ali u pitanju su ozbiljne stvari jer se njima preti teritorijalnom integritetu, suverenitetu BiH, pa ćemo preduzeti sve što treba kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Džaferović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga